06. apr 2017.

Povratak države u medije: Prekasno za poslednju šansu?

Vlada Srbije donela je izmenjenu Uredbu kojom je omogućila da se lokalnim samoupravama prenesu akcije i vlasnički udeli u medijima čija je privatizacija poništena. U ministarstvu ovaj korak nazivaju "poslednjom šansom", dok u NUNS-u kažu da je za takve korake prekasno.

Više od 10 hiljada potpisa i nekoliko stotina papira, ali to ipak neće spasiti Radio-televiziju Kragujevac. No, možda hoće nova uredba Vlade Srbije. Po njoj lokalna samouprava će ponovo biti vlasnik medija, mada, tvrde u resornom ministarstvu, samo na kratko.

„Zakon je jasan, privatizacija se obaviti mora – znači, mi na ovaj način ne isključujemo privatizaciju, naprotiv, obavezujemo, samo dajemo još jednu šansu. I naravno, propisujemo rok od šest meseci. Ovom uredbom je dozvoljeno lokalnoj samoupravi da pomogne tim medijima, ako želi, da bi se pripremili za tu privatizaciju, tu šansu im treba dati“, objašnjava Nino Brajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

Pomoć lokalne samouprave može biti isplata plata i otpremnina, povezivanje radnog staža, kao i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa.

U NUNS-u ovu akciju ministarststva nazivaju zakasnelom i pitaju gde je pravda za neprodate medije koji su uveliko likvidirani. Zanima ih i ko će kupiti, kako kažu, „uništene medije koje već niko nije želeo“:

„Ova odrebda je suprotna zakonu u svakom slučaju, zato je naš stav da vlast i ovim potezom zapravo zaustavlja medijske reforme. Realno je očekivati da to kupi neko blizak, ako ne nikom drugom onda gradskim vlastima. Ne znam i ne razumem ko bi tu bio motivisan da to kupi iz nekih drugih razloga“, kaže Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a.

Pored RTK, nova mada i dalje neizvesna budućnost čeka i RTV Prugu iz Lajkovca, TV Blace i Nedeljnik iz Bačke Palanke. Za sada jer nova uredba se može odnositi i na privatizacije koje će tek biti raskinute.

Veštačko disanje kada pomoći nema ili slamka spasa za medije čija je privatizacija poništena? Biće jasnije za šest meseci kada se sazna da li su prodati i možda još važnije ko ih je kupio.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend