16. sep 2017.

Pink: Napad na novinarke Gordanu Uzelac i Maru Dragović

Pristalice pokreta Dveri danas su brutalno napali novinarke TV Pink Gordanu Uzelac i Maru Dragović, javlja TV Pink.

Incident tokom protesta pokreta Dveri i drugih organizacija koje ih podržavaju ispred zgrade televizije Pink u Beogradu (Foto: FoNet)

Dragović je napadnuta sa leđa i udarena u potiljak, a Uzelac je nokautirana, navodi Pink, izveštavajući o incidentu tokom protesta Dveri ispred zgrade ove televizije.

„Kolega i ja smo stajali ispred vrata, moglo se naslutiti da sve ide u tom pravcu u jednom trenutku smo videli da Goca leži sklupčana na pločniku i uneli su je u zgradu, mi smo se pomerili ka ogradi, osetila sam jak udarac u glavu“, opisala je Dragović.

Televizija Pink je snimila kako učesnik protesta napada Gordanu Uzelac i obara je. Na snimku se vidi i kako se drugi učesnika protesta u trku zaleće ka Mari Dragović, ali ga je zaustavio pripadnik obezbeđenja televizije.

On je, međutim, dok su ga udaljavali, u prolazu, ipak s leđa udario Dragović po glavi.

Glavni i odgovorni urednik TV Pink Goran Gmitrić rekao je da Pink traži hitno privođenje počinilaca.

„Ne verujem u slučajnosti, Goca je nokautirana u hitnoj je, a Mara čeka da ode odavde, u potiljak je dobila pesnicu“, napomenuo je Gmitrić.

On očekuje da reaguju novinarska udruženja i ukazuje da je napad na novinare na zadatku „divljački i brutalni čin“.

„Čekamo da se oglase oglase novinarska udruženja. Ako se ne oglase, pokazaće da postoje novinari za odstrel, i da imamo zaštićene medvede“, objasnio je Dmitrić.

On smatra da Dveri imaju odrede batinaša koji se obračunavaju sa neistomišljenicima.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas u saopštenju najoštrije osuđuje fizički napad na novinarke TV Pink Gordanu Uzelac i Maru Dragović.

One su danas napadnute tokom protesta Dveri ispred zgrade TV Pink sa kojeg su ove dve novinarke izveštavale.

NUNS i UNS: Osuda nasilja

Oglasilo se i Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje pozdravlja hitru akciju policije i privođenje vinovnika ovog teškog incidenta, kao i brzu reakciju samog ministra policije Nebojše Stefanovića koji je u vanrednoj emisiji na Televiziji Pink oštro osudio nasilje nad novinarima.

„Očekujemo da će policija i ubuduće brzo reagovati u sličnim situacijama, a da će ministar Stefanović svojim autoritetom doprineti da se mnogi nerazjašnjeni napadi na novinare što pre razreše“, naglašava NUNS.

NUNS ukazuje da se u sve složenijoj atmosferi u društvu iz dana u dan pojačavaju pritisci i napadi na novinare i medije i apeluje na građane da svoje nezadovoljstvo ili političko opredeljenje ne izražavaju nasilnim metodama.

Istovremeno, od svih javnih aktera, posebno od funkcionera i pripadnika političkih stranaka NUNS očekuje da, bez obzira na sud o kvalitetu rada medija ili pojedinih novinara, pokažu demokratičnost i visok stepen toleranacije i političke kulture.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) je najoštrije osudilo nasilje nad novinarkama Televizije Pink  i traži da odgovorni budu kažnjeni. UNS zahteva da nadležni državni organi hitno identifikuju i procesuiraju napadače, kao i da javnosti saopšte sve okolnosti ovog incidenta.

Odredbama Kriviènog zakonika, napadi i pretnje novinarima tretiraju isto kao i napadi na službena lica, podseća UNS i napominje da je ovo drugi napad na novinare ove godine na stranačkom skupu.

U maju ove godine novinari Danasa i Tanjuga silom su onemogućeni u obavljanju novinarskih zadataka, a napadači na njih do danas nisu procesuirani, iako su identifikovani, zaključuje UNS.

Vlasnik TV Pink ŽŽeljko Mitrović tokom protesta pristalica Dveri (Foto: FoNet)

STEFANOVIĆ: ČIST FAŠIZAM

„Ovo je čist fašizam, kako ga u teoriji knjige opisuju, ocenio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, povodom napada na novinare Pinka, prilikom protesta Dveri ispred zgrade ove televizije.

Kako javlja TV Pink, on je rekao da je napadač na novinarke D.V. 1972. godište iz Lučana i najavio da će „ovo lice biti predato tužilaštvu“.

„Kažu da se stvara negativna medijska atmosfera. Da, vi je stvarate, ljudi poput Obradovića, Stamatovića, Jankovića, Jeremića“, poručio je Stefanović, koji smatra da jedna televizija ima pravo na drugačiji stav.

„Jel’ treba da tučete novinare, jer imaju drugačije mišljenje od njihovog stava i tako se kreira atmosfera mržnje“, zaključio je Stefanović.

Srpska napredna stranka najoštrije je danas osudila „brutalni fizički napad“ pristalica pokreta Dveri, Boška Obradovića i Zdrave Srbije, Milana Stamatovića na novinarku RTV Pink Gordanu Uzelac i „skandalozno i primitivno divljanje njihovih malobrojnih pristalica“ ispred te televizijske kuće.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović osudila je fizički napad pripadnika „Dveri”, rekavši  da „možemo da se politički ne slažemo, ali da je nedopustivo da vršimo nasilje”.

„Ne postoje dovoljno oštre reči osude za ovakav čin pristalica Dveri koje su na najbrutalniji način napale i povredile dve žene. Pitam se da li su to te vrednosti za koje se Boško Obradović i njegovi puleni zalažu – pretući ženu samo zato što ste fizički nadmoćniji? Napasti novinarku jer vam se nisu dopala njena pitanja? To je nedopustivo”, izjavila je Mihajlovićeva.

„Skandalozno je današnje nasilje nad ženama na protestu Dveri i brutalno prebijanje novinarki TV Pink praktično na svom radnom mestu“, kaže se u saopštenju Socijalističke partije Srbije.

Nasilje nad novinarkama Pinka su osudili i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, Demokratska stranka, Srpska narodna partija, Socijaldemokratska partija Srbije, predsednik LDP Čedomir Jovanović, Bošnjačka narodna stranka i drugi.

IDENTIFIKOVAN I PRIVEDEN NAPADAČ

Napadač na Gordanu Uzelac identifikovan je kao D.V. (1972) iz Lučana i priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i dodalo da „preduzima mere“ u vezi sa ovim slučajem.

U saopštenju MUP piše da je „na protestu pristalica Dveri ispred televizije Pink, kojem je prisustvovalo oko 250 ljudi, došlo je do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom je D.V. (1972) iz Lučana, fizički nasrnuo, zadao udarac i naneo telesne povrede novinarki TV Pink Gordani Uzelac“.

MUP u saopštenju dodaje da se tokom protesta dogodilo više međusobnih tuča okupljenih pristalica Dveri i da je u toku utvrđivanje njihove odgovornosti.

Protest pokreta Dveri i drugih organizacija koje ih podržžavaju ispred zgrade TV Pink u Beogradu (foto: FoNet)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend