06. dec 2017.

Asocijacije i udruženja: Nekorektan postupak Republičkog javnog tužilaštva

Asocijacija medija (AM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija onlajn medija (AOM) uvažavaju napore Višeg tužilaštva u Beogradu da preinači odluku Prvog osnovnog tužilaštva koje je odbacllo krivične prijave za napad na novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.

Foto: E-Stock / Darja Balšić

Predstavnici ovih medijskih asocijacija i novinarskih udruženja se nadaju da žalba Višeg javnog tužilaštva ima zakonsko utemeljenje i da će dovesti do pokretanja krivičnog postupka protiv osumnjičenih za napad na novinare.

U zajedničkom saopštenju, AM, NUNS, NDNV, ANEM I AOM najoštrije, međutim, osudjuju postupak zamenika republičkog tužioca i člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara Branka Stamenkovića, koji predstavnike ovih udruženja i asocijacija nije obavestio da će sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara prisustvovati i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

Predstavnici AM, NUNS, NDNV, ANEM i AOM, nezadovoljni odlukom Prvog osnovngo tužilaštva, uslovili su nastavak angažovanja u Stalnoj radnoj grupi upravo sastankom sa republičkom javnom tužiteljkom, i o tome blagovremeno obavestili javnost i Stamenkovića.

U saopštenju AM, NUNS, NDNV, ANEM I AOM izražavaju veliko žaljenje zbog nekorektnog postupka Branka Stamenkovića i Zagorke Dolovac da sastanak održe bez njihovih predstavnika.

Ovakvim postupanjem i odnosom neće biti moguć napredak u saradnji Tužilaštva i novinarskih udruženja i asocijacija.

Prema stavu AM, NUNS, NDNV, ANEM i AOM, propuštena je još jedna prilika da se u neposrednom razgovoru unapredi saradnja sa Repuličkim javnim tužitelaštvom, uveća medjusobno poverenje i nastave aktivnosti u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend