14. nov 2018.

Lovreković: paušalne ocene

Tomislav Lovreković iz Centra za medijski monitoring, koji radi u okviru Udruženja građana "Inicijativa za upravljanjem znanjem", nazvao jedanas "paušalnim" ocene da u Srbiji postoji medijska cenzura i ocenio da u prilog toj njegovoj tvrdnji govori i istraživanje o načinu izveštavanja medija u protekla dva meseca.

Istraživanje „Ima li u Srbiji cenzure i kako izveštavaju mediji“ obuhvata period od 30. avgusta do 30. oktobra, rekao je Lovreković na konferenciji za medije, ali nije predstavio rezultate istaživanja, već je novinarima obećao da će dokument dobiti „na mejl“.

„Analizirali smo tri segmenta: štampane medije u koje su, kao dodatak, uključeni internet portali, potom elektronske medije i na kraju društvene mreže, sa posebnim osvrtom na govor mržnje“, rekao je Lovreković.

On tvrdi da su naslovne strane nedeljnika Vreme i NIN „neretko uvredljive i skandalozne“ i smatra da dnevni list Danas samo „imitira novinarsku objektivnost u tekstovima koje naziva analitičkim“.

1 komentar za: “Lovreković: paušalne ocene

  1. Marija Srdić

    ONIMA PROTIV KOJIH SE VODE POSTUPCI ZA NAPADE NA NOVINARE I PRETNJE SMRĆU POSLANICIMA NIJE MESTO U PROGRAMIMA MEDIJSKOG JAVNOG SERVISA
    Antifašistička koalicija upućuje pitanje medijskom javnom servisu Srbije, koristeći Naše pravo da znamo sve: KAKVU ULOGA U PROGRAMU RTS-a IMA OSOBA PROTIV KOJE SE VODE KRIVIČNI POSTUPCI ZA NAPADE NA NOVINARE I PRETNJE SMRĆU UPUĆENE NARODNOJ POSLANICI?
    Imajući u vidu da je Radio televizija Srbije 14. novembra 2018. godine, u okviru emisije „Šta radite bre“, emitovala prilog u kome je prenela deo obraćanja Tomislava Lovrekovića sa konferencije za medije novoosnovanog Centra za medijski monitoring (organizovane 13. novembra 2018. u beogradskom Medija centru), bez komentara ili kontekstualizovanja, gledaocima je poslata poruka da je Tomislav Lovreković osoba sa kredibilitetom, čije bi iskaze i stavove trebalo uvažiti.
    Tomislav Lovreković, predsednik organizacije „Izvorna treća Srbija“ i urednik ekstremnodesničarskih portala, koji se lažno predstavlja kao novinar, 2017. godine je hapšen zbog pretnje smrću narodnoj poslanici Mariniki Tepić i pretnji upućenih novinarima Dinku Gruhonjiću i Nedimu Sejdinoviću, nakon čega mu je je, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, bio određen pritvor. Postupci protiv njega su u toku.
    Podsećamo da je Lovreković na portalu „Nacionalist“ objavio pretnju Mariniki Tepić koja glasi: „N1 neće pitati Marinike. Mi ih moramo pitati i ispitati i ućutkati. Jednom za svagda. Sve do jedne. Za početak snajperski, a kasnije i artiljerijski. Ona ili mi“.
    Uvereni smo da su autorima emisije „Šta radite bre“ i urednicima RTS-a poznate ove činjenice kao i celokupno delovanje Tomislava Lovrekovića i zato očekujemo odgovor na postavljano pitanje, ali i preuzimanje odgovornosti zbog još jednog incidenta, kakav na javnom servisu ne bi smeo da se dogodi.
    Imajući u vidu mesto i ulogu mediskog javnog servisa u društvu, naglašavamo da osobama poput Lovrekvića, shodno Zakonu, kao i Kodeksu novinara, mesto može biti jedino u kritičkom osvrtu na to koliko su društveno pogubni govor mržnje, delovanje ekstremističkih organizacija i progon političkih neistomišljenika.
    Antifašistička koalicija
    U Novom Sadu, 15. novembra 2018.

    16. нов 2018. at 09:41

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend