04. mar 2020.

Odbijena tužba protiv ŠRIF-a (VIDEO)

Privredni sud u Zaječaru doneo je presudu kojom se, kao neosnovana, odbija tužba Grada Bora, koja je pokrenuta protiv preduzeća ŠRIF radi naplate približno devet i po miliona dinara.

Ova tužba odnosi se na ugovor iz septembra 2015. godine koje je tadašnje javno preduzeće potpisalo sa opštinom Bor o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2015. godini čija je ukupna vrednost nešto više od 15 miliona dinara. Prema tužbi koju je podneo Grad Bor, deo ovih sredstava je nenamenski potrošen i treba da bude vraćen, ali je Sud ovu tužbu odbacio.

Drago mi je da je posle pet godina stavljena tačka na ovaj slučaj, koji je u jednom trenutku zaintrigirao borsku javnost, pa i šire.  Projekat iz 2015. je bio specifičan, realizovalo ga je javno preduzeće po novim pravilima i zakonskim okvirima i bilo je veoma teško prilagoditi zakonsku formu javnog preduzeća koje ulazi u privatizaciju sa činjeničnim stanjem i zakonom koji je tad propisivao pravila učestovanja na konkursu. I pored svih problema, projekat koji je ugovoren je realizovan u punom obimu, čak i više nego što je dogovoreno, zadovoljio je i kvalitetom i kvantitetom i za to je dobio potvrdu komisije koja je odobrila projekat. U vezi tužbe smo tražili razna mišljenja i proveravali sa nadležnim institucijama i od svih smo dobili odgovor da smo u pravu i da smo radili po zakonu, što je na kraju potvrdio i privredni sud u Zaječaru„, kaže mr Vladan Novović, direktor ŠRIF d.o.o. Bor.

On dodaje da je 1.jula 2015. godine, zbog početka privatizacije medija u Srbiji, na osnovu Zakona o javnom informisanju, prestalo finansiranje ŠRIF-a iz budžeta opštine Bor, već je bilo moguće samo učešće na konkursima.

Postojala je mogućnost da radnici ne prime zarade i da ih dovedemo na ivicu egzistencije, a da firma ne završi privatizaciju, već da bude likvidirana. To se nije desilo i uspeli smo da taj period privatizacije prođemo bez većih trzavica. Konkurs je trebalo da bude raspisan u julu, pa je kasnio, zatim je poništen i tek u septembru je zvanično završen„, naglašava Novović i podseća da je lokalna samouprava prema zakonu bila dužna da građanima obezbedi javno informisanje, a da je tadašnje Javno preduzeće ŠRIF moralo da zadrži nivo i vrstu programa do privatizacije.

Krajem decembra 2019. godine ja sam ponovo aktuelizovao drugo pitanje iz tog perioda. Mi smo kao javno preduzeće ostali uskraćeni za davanja iz budžeta za redovan program koji smo po nalogu lokalne samouprave morali da realizujemo. To podrazumeva direktne prenose sednica Skupštine opštine, gostovanja i emisije sa funkcionerima. Više nismo dobijali novac kao javno preduzeće iz budžeta, već preko konkursa za koji smo bili tuženi da 2/3 novca vratimo, a istovremeno smo nastavljali da radimo, trošili i ljude i tehniku. Po cenovniku koji je usvojen na sednici lokalnog parlamenta to je iznos od oko 10 i po miliona dinara, i mi smo krajem decembra uputili opomenu za ovaj dug. Postoji mogućnost da ćemo podići tužbu ili naći neki drugi model kojim bi dobili ova sredstva„, kaže mr Vladan Novović.

Presudom Privrednog suda  je i zvanično stavljena tačka na priče koje se često provlače u javnosti da preduzeće ŠRIF godinama duguje Gradu Boru devet i po miliona dinara.

Preuzeto sa: rtvbor.rs

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend