03. apr 2018.

Bor novcem građana plaća promociju lokalnih funkcionera

Opština Bor je i ove godine došla na genijalnu ideju da promociju aktivnosti lokalnih funkcionera na, takođe lokalnoj, televiziji u narednih godinu dana plaćaju – građani te opštine. Takav je, naime, tender raspisala pre nekoliko dana ta lokalna samouprava.

Doslovce, od ponuđača se traži sledeće:

„Izrada i emitovanje emisija i ostalih medijskih sadržaja (priloga, reportaža, gostovanja, kao i ostalih medijskih sadržaja…), u kojima će organi opštine Bor (predsednik opštine, zamenik predsednika opštine, članovi opštinskog veća), pomoćnici predsednika opštine Bor, članovi kabineta predsednika opštine Bor, kao i druga lica po nalogu predsednika opštine Bor, na televiziji obaveštavati građanstvo opštine Bor i širu javnost o svojim aktivnostima, planovima i namerama.“

Od ponuđača se očekuje da u narednih godinu dana „izradi i emituje okvirno 2.600 minuta“ (43 sata) traženog programa, a to obuhvata, precizirano je, „najave i izveštavanja o važnim događajima u vezi s kapitalnom izgradnjom i održavanjem, o značajnim privrednim, kulturnim, sportskim i drugim aktivnostima na teritoriji opštine, na svakodnevnom nivou ili ređe, sve u skladu sa iskazanim potrebama naručioca“; zatim, najave i izveštavanja sa manifestacija pod pokroviteljstvom Opštine, emitovanje konferencija za medije i saopštenja za javnost lokalnih funkcionera, te – zadržite dah! – „emitovanje čestitki građanima povodom državnih, verskih i drugih praznika“.

8,3 miliona za emisije o radu organa

Koliko bi sve ovo moglo da košta? U tenderskoj dokumentaciji nigde se ne navodi procenjena vrednost ove javne nabavke, a taj podatak Cenzolovka nije uspela da dobije ni među zaposlenima u borskoj opštinskoj upravi: ili su napominjali da ne znaju ili su nam sugerisali da podatak potražimo u tenderskoj dokumentaciji.

Da bi neko uopšte došao u priliku da, na radost gledateljstva, u narednih godinu dana emituje i do 43 sata panegirika o lokalnim funkcionerima, morao bi da, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, ima signal koji „mora obavezno obezbediti pokrivenost teritorije opštine Bor“

Ipak, u Planu javih nabavki za 2018, čiji je naručilac predsednik Opštine, može se pronaći stavka „usluge informisanja javnosti – emisije o radu organa“ za koju je planirano 8,3 miliona dinara (bez PDV-a).

Identičan iznos bio je, inače, planiran i prošle godine za javnu nabavku čiji je predmet veoma sličan onom na nedavno raspisanom tenderu – dakle, promocija lokalnih funkcionera.

Ovogodišnji tender za promociju aktivnosti lokalnih čelnika raspisan je 27. marta i otvoren je do kraja aprila, a kao naručilac se vodi upravo predsednik Opštine, Aleksandar Milikić (SNS).

Koliko god da je planirano, svakako je u pitanju daleko veći iznos od onog namenjenog za sufinansiranje medijskih projekata, navode za Cenzolovku sagovornici iz Bora.

„Budžetom Opštine Bor za 2018. za sufinansiranje medijskih projekata planirano je svega 500.000 dinara, milion dinara manje nego prošle godine, kaže za Cenzolovku Ljubiša Marinković, osnivač nedeljnika Timočke, koji uz to napominje da je na prošlogodišnjem konkursu podeljeno tek nešto više od polovine predviđenog novca za medijske projekte.

Pobednik na tenderu poznat unapred?

Da bi neko uopšte došao u priliku da, na radost gledateljstva, u narednih godinu dana emituje i do 43 sata panegirika o lokalnim funkcionerima, morao bi da, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, ima signal koji „mora obavezno obezbediti pokrivenost teritorije opštine Bor, kao i regionalnu pokrivenost signalom na teritoriji cele istočne Srbije kroz digitalni i kablovski sistem u najmanje 10 (deset) kablovskih operatera“.

Ljubiša Marinković, međutim, kaže da je svima u Boru jasno kome je namenjen ovaj lukrativni opštinski posao.

„Taj novac ide Radio-televiziji Bor, kao što je išao i u prethodne dve godine po raznim osnovama i preko javnih nabavki“, navodi sagovornik Cenzolovke.

[povezaneprice]

Televizija Bor je inače jedina televizija u tom mestu. Njen osnivač je firma „Štampa, radio i film“ čiji je direktor 2016. godine, nakon privatizacije istoimenog javnog preduzeća, postao Vladan Novović, odbornik SNS-a u aktuelnom sazivu lokalne skupštine. Njegova supruga Danijela vodi se kao glavna urednica i Radija i Televizije Bor.

Prošle godine Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je Vladanu Novoviću meru javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, nakon što je utvrđeno da je Novović između 2014. i 2016. bez saglasnosti Agencije bio istovremeno odbornik i direktor JP „Štampa, radio i film“, a potom je, suprotno odredbama zakona, nakon privatizacije tog preduzeća, kao direktor te firme i odbornik u Skupštini opštine, tokom 2016. i 2017. potpisao šest ugovora o javnim nabavkama s Opštinom. Novović se žalio na odluku Agencije i taj postupak je i dalje u toku.

Pored različitih oblika propagande, Opština Bor novcem svojih građana plaća i „emitovanje čestitki građanima povodom državnih, verskih i drugih praznika“

Jedan od za Agenciju spornih ugovora koje je potpisao Novović jeste i onaj iz aprila prošle godine. Reč je o javnoj nabavci za – ko bi to pomislio? – promociju aktivnosti lokalnih funkcionera, takođe u periodu od godinu dana. Kao jedini ponuđač, Novovićeva firma dobila je posao s ponudom od 8.316.000 dinara, odnosno za 17.000 dinara manje od procenjene vrednosti javne nabavke.

Inače, na pitanje Cenzolovke da li je Opština Bor i ranijih godina raspisivala tendere za promociju lokalnih funkcionera, Miloš Vujčić, koji je u lokalnoj samoupravi zadužen za javne nabavke, odgovorio je: „Bilo je sličnih.“

Borska lokalna samouprava raspisala je nedavno tender i za prenos sednica Skupštine opštine na radiju i televiziji. Sagovornik Cenzolovke ne sumnja da će RTV Bor i ove godine dobiti taj posao.

„Jedno je kad na javnu nabavku ide prenos skupštinskih sednica, ali oni bi sada da sve živo ide preko javnih nabavki. Shvatili su da im niko ništa ne može i otuda onda sve ovo“, upozorava osnivač Timočkih.

„Pronašli su sistem za finansiranje RTV Bor“, komentar je Zorana Andrejića iz Pokreta potrošača Bora o tenderu za promociju lokalnih čelnika. On podseća i na to da od privatizacije RTV Bor lokalna vlast na razne načine, poput prenosa sednica i oglašavanja u medijima, nastoji da finansijski pomogne opstanak tog medija.

Nenadić: Višestruko problematičan tender

Tender za promociju lokalnih funkcionera za Nemanju Nenadića iz Transparentnosti Srbija višestruko je problematičan, a pre svega zbog okolnosti da se uopšte sprovodi javna nabavka sa ovakvim predmetom.

„Informisanje o radu opštinskih organa vlasti jeste nešto što je redovni deo programa svake informativne televizijske ili radio stanice, i to nije nešto što bi lokalne samouprave trebalo da plaćaju, nabavljaju kao uslugu“, kaže Nenadić za Cenzolovku.

On ukazuje na to da opštinske vlasti imaju mogućnost da sve informacije o svom radu prikažu na veb-stranicama, te da omoguće novinarima da prate njihove aktivnosti i slično. Kroz finansiranje programa od javnog interesa, navodi, mogu da finansiraju praćenje rada opštinske uprave, na primer staranje o životnoj sredini ili kontrolu rada javnih preduzeća, ali ni u tom slučaju ne bi bilo primereno finansirati praćenje redovnog rada opštinskih funkcionera.

„Pored toga što je sporan sa stanovišta medijskih propisa, mislim da ovaj postupak narušava i pravila oglašavanja“, ističe Nemanja Nenadić. „Naime, opština, u stvari, ovde kupuje priliku da se emituje na nekoj TV stanici, a te emisije neće biti prikazane kao plaćeni oglasni termini. Sa stanovišta Zakona o javnim nabavkama i Zakona o budžetskom sistemu moglo bi se postaviti pitanje svrsishodnosti troška za ovakve namene. Pored toga, neke tačke u konkursnoj dokumentaciji su neobično definisane, na primer, da TV stanica emituje program preko određenog broja kablovskih distributera u istočnoj Srbiji. Bilo bi logično da se traži određena pokrivenost područja opštine, bez obzira na to koliko distributera pruža takvu uslugu. S obzirom na relativno mali broj lokalnih i regionalnih medija u tom području Srbije, trebalo bi videti da li je uslovima favorizovan neki od njih i šta je pokazalo ispitivanje tržišta od strane naručioca – da li ima više potencijalno zainteresovanih medija koji bi mogli da pruže ovu uslugu.“

KOALICIJA: OBUSTAVITE JAVNU NABAVKU

Povodom raspisanog tendera za promociju lokalnih funkcionera, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorila je Opštinu Bor da finansiranje medijskih sadržaja kroz javne nabavke umesto projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja od javnog značaja nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i traži od predsednika Opštine da obustavi postupak javne nabavke.

„Koalicija je zabrinuta što Opština Bor drugu godinu zaredom za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja izdvaja simbolična sredstva, a za promovisanje aktivnosti rada Opštine i njenih funkcionera, kao i prenose zasedanja lokalnog parlamenta, izdvaja desetostruko više novca“, navodi se u saopštenju Koalicije novinarskih i medijskih udruženja.

Koalicija ukazuje na to da je Opština Bor prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu odlučila da prvobitno planirani iznos za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja smanji za čak 90 odsto, te će projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja u ovoj godini biti namenjeno svega 500.000 dinara.

Sa druge strane, za emitovanje oglasa, obaveštenja u elektronskim medijima, objava u štampanim medijima i Službenom glasniku budžetom je predviđeno čak 5.300.000 dinara, navodi se u saopštenju.


Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Javni novac za javni interes“, koji sprovode BIRN, NUNS i SĆF, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

2 komentara za: “Bor novcem građana plaća promociju lokalnih funkcionera

  1. paunović

    Nama je super,taman kako smo zaslužili!

    04. апр 2018. at 00:28
  2. novinar

    Bivsi privilegovani, opstinski i gradski mediji, nikako da se naviknu da su sada na trzistu, pa „kom opanci, kom obojci“. Toliko.

    11. мај 2018. at 17:11

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend