20. avg 2020.

Novinarka Danasa: Zašto se Stefanović posle mesec i po dana setio da nas tuži

Novinarka lista Danas Katarina Živanović, autorka teksta "Ko su desničari koji su se tukli sa policijom" tokom julskih protesta u Beogradu, ocenila je da se tužba ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića protiv tog lista zbog pomenutog teksta "apsolutno može tumačiti kao pritisak na medije", ali da je to nešto na šta su navikli, kao nezavisan medij koji kritički piše, ne samo o vlasti, već i o opoziciji.

Katarina Živanović (desno, foto: snimak ekrana TV N1)

„Njima se to ne dopada, i oni pokušavaju da uguše svaku kritičku reč. Ali, nije mi jasno kako ne vide da im to ne uspeva“, rekla je Živanović u N1 Studio Live.

Ona je pojasnila da je u svom tekstu, koji je objavljen pre mesec i po dana, imala četiri sagovornika, koji su bili učesnici protesta i žrtve desničarskih grupa, od kojih je potražila odgovor na pitanje iz naslova teksta, jer nikakve informacije nije uspela da dobije od ministra policije.

„Oni koji treba da nam daju informacije – ćute, tj. kriju podatke. MUP je taj koji treba da zna ko su ti ljudi, zašto nisu uhapšeni i procesuirani. Bojim se će to (ćutanje) tako da se nastavi dokle god je ova vlast. Odgovor na pitanje ko su ti ljudi dobićemo kad i odgovor na pitanje ko je rušio u Savamali – jednog lepog dana“, poručila je novinarka.

Stefanović je tužio Danas Višem sudu u Beogradu, glavnog urednika i autorku teksta koji govori o svedočenjima četiri njena sagovornika o fizičkom nasilju tokom protesta. On je u tužbi naveo da mu je urušen kredibilitet i narušeno ogromno poverenje koje uživa kod građana, jer je „način izveštavanja i odabir prenetih informacija (u tekstu) daleko od objektivnog“.

Živanović kaže da je „interesantno da se ministar tek mesec i po dana od tog teksta setio da mu je povređen ugled i čast i narušeno poverenje građana i odlučio da nas tuži“, ponovivši da je tom tužbom Stefanović dao veliki značaj Danasu i tekstu.

„Jer to znači da jedan list i jedan tekst imaju toliku moć da naruše toliko ogromno poverenje koje ministar uživa kod građana. Da mi imamo stvarni uticaj, ne samo Danas, već i ostali nezavisni mediji, mi bismo danas imali epilog Savamale, Jovanjice, Krušika, sumnjive trgovine oružjem, i ne bismo više pričali o njima. Mi, nažalost nemamo takav uticaj“, ocenila je ona.

Takođe je dodala da ne može da se seti kada je Stefanović poslednji put dao izjavu za Danas, ističući da su predstavnici vlasti dužni da daju izjave novinarima, jer su oni produžena ruka javnosti. Kazala je da vlast pominje nezavisne medije samo kad ih etiketira u njima podobnim medijima.

Gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend