16. nov 2020.

Tatalović ne veruje u samostalnu borbu Lukasa, Zekić zna da Vučić nije slao SMS

"Poslednjih 10 meseci ja se krećem između konferencija za novinare predsednika države, lidera SNS i Kriznog štaba pa ne verujem da je to samostalna borba urednika nekog urednika tabloida i samostalna neka borba Ace Lukasa koji je rekao da me ne poznaje i da me nikada nije video. Ja njega ne poznajem, tako da nema nikakvog privatnog sukoba. Verovatno je nešto mnogo dublje i po meni mnogo opasnije, jer mi i dalje ne znamo ko je slao poruke Aci Lukasu", rekla je, gostujući u Utisku nedelje, novinarka N1 Žaklina Tatalović.

Podsetimo, nju je folk pevač Aca Lukas u emisiji Hit tvit prošle nedelje sramotno izvređao i to na račun fizičkog izgleda. Ostali gosti u studiju – Aleksandar Šapić i Zoran Ćirjaković, samo su ćutali. N1 je snažno osudila govor mržnje i uvrede iznesene tada, a tome su se pridružila brojna medijska udruženjazaštitnik građana, pojedine stranke i dve ministarke, od svih članova Vlade.

Na pitanje Olje Bećković kakav je to bio napad, Tatalović ocenjuje da je to ponajmanje napad na žene. „Mislim da je to napad na mene, televiziju N1 i slobodne medije. Napad na način na koji moja televizija i ja radimo“, smatra novinarka.

Tatalović je podsetila i na ono što joj je poslednjih devet meseci radio urednik Informera, podsećajući da je kačio njene fotografije u kupaćem kostimu na svoj Tviter nalog. „Utrnula sam, jer svaki put se udara na isto mesto, ne zamera mi se za profesiju, nego kako izgledam, da li sam debela, mršava, muško, žensko“, navela je.

Kako je rekla, ne misli da urednik Informera (Dragan J. Vučićević) vodi samostalni rat protiv nje, jer su te fotografije koje objavljuje, naglašava, iz 2014. godine, a da je počeo da objavljuje kada je prešla na N1. Isto tako, primećuje da tekst u tabloidima dobije kad postavi odmah pošto je postavila nezgodno pitanje na konferenciji.

„Posle svakog (postavljanja novinarskih pitanja) tabloidi me svaki put nazivaju medijskim satrapom koji radi za opozicione lidere… Mislim da je sada veći ‘medijski mrak’ nego 2014. ili 2016. godine“, ocenila je Tatalović.

Gostujući u emisiji „Utisak nedelje“ i osvrćući se na to, Olivera Zekić bivša članica REM-a, medijski konsultant, smatra da Tatalović misli da je tu poruku Aci Lukasu poslao sam Vučić, navodeći da on to nije jer se bavi mnogo važnijim problemima.

„Ja tu čitam da ona negde razmišlja i negde ima utisak da je sam Aleksandar Vučić poslao poruku Aleksandru Vuksanoviću poruku šta da radi. Uz dužno poštovanje, Žaklina, ja bih rekla da predsednik Vučić ne vodi baš toliko računa o tebi, o tome… On se bavi mnogo važnijim problemima, a to su državni problemi, kako na spoljnom tako na unutrašnjem planu“, rekla je Zekić.

Na pitanje šta misli ko je poslao poruke, pošto zna da nije Vučić, Zekićeva kaže da nije VIP, ni Telekom, Telenor da zna ko je. „Implicira se da je nešto opasno, strašno… Ove dve televizije – na kojoj sedimo, i vaša sestrinska N1, implicira da je to uradio neki tamni čarbnjak iz tamnog vilajeta, da je rekao nekom kafanskom pevaču kako da se obrati, što je – odmah ću reći, skandalozno obraćanje“, navela je Zekić.

Ona je rekla da Vučića poznaje 25 godina i da nije pozvao njenog urednika, niti nju dok je bila glavna urednica Dnevnog telegrafa.

Ona je kazala da je tokom pet godina rada u REM-u više puta bila izložena uvredama, i da tada niko nije stao u njenu odbranu, a ocenila je da su uvrede upućene Tatalović i drugim ženama „problem društva i patrijarhalne sredine koja će odmah diskvalifikovati (žene)“.

Tokom emisije Tatalović i rediteljka Milica Kralj saglasile su se da je mnogo opasnije ukoliko uvrede dolaze sa televizije sa nacionalnom frekvencijom, nego sa društvenih mreža, dok Zekić tvrdi da je uvreda – uvreda.

„Ja svašta dobijam na društvenim mrežama, ali to su društvene mreže. Ovo je nešto što je poteklo sa nacionalne televizije. Ovo je nešto što se nije prekinulo. Ovo je jedna vrsta verbalnog silovanja koja je trajala sat i po. Ako nešto prekinete, onda se to prekine”, rekla je Tatalović.

Zekić je ocenila da nije bitno da li se radi o društvenim mrežama ili televiziji sa nacionalnom frekvencijom, jer uvreda je uvreda.

„Gledaj ovako, Žaklina. Ako me neko opsuje, na primer, u velikom restoranu kao što je Madera, da li je to manje zlo nego kad neko opsuje u manjem kafiću gde sedi desetoro ljudi? Ne. Uvreda je uvreda“, rekla je Zekić.

Zekić je dodala i da N1 i Nova S „snose odgovornost“ za odnos vlasti prema njima „zato što emituju emisije u kojima se Vučić naziva lažovom i ludakom“.

Tatalović je istakla kako bi „vrlo rado pitala i drugu stranu, ali i da može da pokaže spisak poruka da ta druga strana ne želi ili ne sme da dođe na ove dve televizije“. „Želim da imam više strana ali je to nemoguće jer jedna strana koja je jako bitna, vlast, izbegava ove dve televizije“, istakla je novinarka.

Tokom emisije, Tatalović je ocenila da je „verovatno neko od najbližih saradnika predsednika Vučića“ poslao poruku Aci Lukasu, u kojoj se nalazio njen tvit. U tom trenutku, usledilo je pitanje nekadašnje članice REM-a. „Možda tvoja nekadašnja najbolja drugarica Suzana Vasiljević“, upitala je Zekić.

„Da, možda nekada moja najbolja drugarica Suzana Vasiljević“, odgovorila je Tatalović.

Novinarka N1 ocenjuje da je „najsmešnije u celoj ovoj priči da odete u emisiju koja se zove Hit Tvit i da vam smeta nečiji tvit“.

Na pitanje Olje Bećković koji urednici, odgovorila je “urednici informativnog programa televizije Prva”, kao i da je to njeno lično iskustvo.

Kralj pozvala Zekić da pocepa Zakon o elektronskim medijima jer se ne poštuje

Rediteljka Milica Kralj ocenila je da je besmisleno da postoji diskusija o tome da li političari šalju poruke novinarima ili urednicima, u trenutku „kada se država raspada“ .

Ona je dodala da način govora koji se emituje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama u velikoj meri oblikuje društvo i utiče na građane.

„(To je) rečnik koji je ispisan u društvu ogromnog nasilja koje dolazi sa nacionalnih frekvencija… Građani nemaju svest o (svojoj) moći, a nećemo imati nikakvu budućnost ako se oni ne probude“, kazala je Kralj.

Dodala je i da, po zakonu koji uredjuje obaveze pružalaca medijskih usluga, uslove za dobijanje nacionalne frekvencija ne ispunjava nijedna televizija „sem eventualno RTS-a, koji ispunjava samo formu“.

Ona je pozvala bivšu članicu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Oliveru Zekić da u sledećem mandatu pocepa Zakon o elektronskim medijima, jer se ne poštuje i ne primenjuje.

Komentarišući situaciju u zemlji, Kralj je ocenila: „Vrlo je jednostavno. Aleksandar Vučić je predsednik Srbije, košarkaški trener Srbije, ginekolog Srbije, glavni urednik svega što se dešava u ovoj državi. Ovo više i nije država“. Dodaje i da smo u velikom problemu da bismo pričali o SMS porukama.

„Treba da vidimo šta ćemo da radimo povodom ovoga što nam se dešava. Događaji se ubrzavaju, a građani i dalje spavaju“, ocenila je rediteljka.

O aršinima i podelama

Za Tatalović je najveći problem u našoj zemlji vređanje inteligencije građana Srbije svakoga dana. Na njenu konstataciju, Zekić je reagovala pitanjem „zašto je vređanje inteligencije to što joj Vučić odgovara na pitanja“.

„Mislim da mi živimo u državi u kojoj građani ne spavaju, u kojoj se sve uređuje“, smatra Zekić i dodaje da Srbiju vidi kao podeljenu, „zato što je Tatalović branila njena Srbija“. „Mene Tvoja Srbija nije branila“, rekla je Zekić.

S druge strane, rediteljka smatra da građani „više ne mogu ni da se dive što je Žaklina postavila pitanje“. „Ovde je postalo nenormalno postaviti pitanje. Dajte nam odgovore“, rekla je Kralj.

Zekić je pak podsetila kako je pravih diverzija bilo još u vreme bivših vlasti, kada su njen suprug i ona proglašeni državnim neprijateljima. „Hajde da imamo aršine za jednu stranu ali da nemamo aršine za drugu stranu“, dodala je ona.

Iapk, Tatalović ističe kako Zekić „sve vreme potencira neke strane“, sa čim se saglasila i rediteljka.

„Prošlo je deset godina i ništa se nije promenilo. Zar nisu građani Srbije glasali na izborima da ne bi bilo tako kao što je Vama? A u stvari je meni sada isto kao što je tada bilo Vama“, rekla je novinarka N1.

Video isečak iz emisije „Utisak nedelje“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend