09. apr 2015.

Ko je ubio Dadu Vujasinović?

Ko je ubio Dadu Vujasinović, pitanje na koje odgovora nema ni posle više od dve decenije.

Smrt novinarke „Duge“ do 2008. godine tretirana je kao samoubistvo a zatim je tužilaštvo otvorilo istragu i njenu smrt počelo da tretira kao ubistvo. Ipak, do većih pomaka u ovom slučaju nije došlo. Superveštačenje predmeta i oružja u inostranstvu moglo bi da donese pomak.

„Superveštačenje je dodatno veštačenje koje će raditi specijalna labaratorija na primer u Holandiji sa kojom imamo posebnu saradnju oružja i određenih predmeta gde mi mogli novom tehnilogijom da se otkriju neki dodatni dokazi. Videćemo naravno da li će to biti moguće, da li će to dati neki dodatni rezultat. Ne mogu da prejudiciram naravno, ali što se tiče MUP-a postoji spremnost da primenimo sve da dođemo do odgovora“, rekao je ministar unutrašnjih poslova nebojša Stefanović.

U ovom slučaju dosadašnji izveštaji domaćih forenzičara bili su potpuno kontradiktorni.

„Drugi korak je da dobijemo sve ono što je u posedu porodice, potrebna je saradnja porodice naročito na nivou DNK analize koje se moraju vršiti i analize same puške, opaljenja, potrebna je i puška i fotelja na kojoj je u ovom drugom veštačenju pronađena druga krvna grupa sve to treba prikupiti i poslati u Hag“, kaže Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Veliki problem za rasvetljavanje ovog slučaja, ali i slučaja Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, predstavlja činjenica da je prošlo mnogo vremena od njihovih ubistava.

„Ovaj slučaj je posebno velik jer nikakva istraga nije postojala u veoma dugom vremenskom periodu, dakle 15 godina se ništa nije radilo jer je slučaj tretiran kao samoubistvo. Dakle, u takvom slučaju radilo se samo ono što je porodica želela i organizovala. To je veoma veliki problem i u ovom i u slučajevima koji su skorije dogodili, kao što su Milan Pantić iz 2001. i tu je postojalo 7 radnih grupa do sada. Sam način dosadašnjih istraga je napravio veoma veliki problem, imamo puno nekakvog materijala ali ničega ozbiljnog konkretnog“, dodaje Matić.

Dada Vujasinović ostala je upamćena kao novinarka koja je izveštavala sa ratišta širom bivše Jugoslavije, pisala je o beogradskom podzemlju, ratnim profiterima, malverzacijama u vojsci i policiji. Zbog svojih tekstova često je dobijala pretnje smrću.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend