19. jun 2014.

Reporteri bez granica – izveštaj iz 2014. godine

rsepressindex

U indeksu slobode medija za 2013. godinu navode se negativni uticaji u vezi sa slobodnim protokom informacija. Na rangiranje pojedinih zemalja uticala je tendencija vlasti da u preširokom i represivnom smislu interpretiraju potrebe nacionalne bezbednosti i da na taj način ograniče pravo na informisanje. Taj trend predstavlja rastuću pretnju i dovodi u opasnost slobodu informisanja u demokratskim zemljama.

Kao uzori država u kojima su mediji slobodni navode se zemlje severne Evrope: Finska, Norveška i Holandija. Njihov uspeh počiva na snažnim ustavnim i zakonskim osnovama baziranim na kulturi individualnih sloboda, koja je natom području integrisanija nego u zemljama južne Evrope.

Već četvrtu godinu zaredom, na listi je vodeća Finska, zajedno sa Holandijom i Norveškom, dok poslednje tri pozicije ponovo drže Turkmenistan, Južna Koreja i Eritreja, zemlje u kojima sloboda medija takoreći i ne postoji.

Kao uzori država u kojima su mediji slobodni navode se zemlje severne Evrope: Finska, Norveška i Holandija. Njihov uspeh počiva na snažnim ustavnim i zakonskim osnovama baziranim na kulturi individualnih sloboda, koja je natom području integrisanija nego u zemljama južne Evrope. Izuzetak je Italija koja je na listi bolje plasirana nego prošle godine.

Organizovani kriminal je velika pretnja za novinare širom sveta, posebno u Hondurasu (br. 129/-1), Gvatemali (br. 125/-29), Brazilu (br. 111/ -2) i Paragvaju (br. 105/-13). To važi i za zemlje Balkana. U senci organizovanog kriminala, veoma je teško, gotovo nemoguće, odupreti se autocenzuri pogotovu kada je reč o posebno osetljivim temama, kao što su trgovina drogom, korupcija i prodor kriminala u državni aparat. Vlasti su često pasivne ili indiferentne prema kriminalnim radnjama, kao i u slučajevima nasilja uperenim ka medijima. Pored toga, žmurenjem ili direktnom umešanošću, vlasti podstiču i ojačavaju krug nasilja nad medijima.

Što se tiče plasmana Srbije na ovogodišnjoj listi Reportera bez granica, zabeležen je pomak sa 63. pozicije (ocena 26,59) na 54. mesto (ocena 25,05). Srbija tako prednjači na listi u odnosu na zemlje iz regiona: Hrvatska (65. pozicija), BiH (66. pozicija), Grčka (99. pozicija), Bugarska (100. pozicija).

Izveštaj možete preuzeti klikom na pdf ikonu:PDF_Icon

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend