05. apr 2018.

AOM: Odluka Opštinskog veća u Topoli obesmišljava smisao medijskih konkursa

Asocijacija onlajn medija i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja osudili odluku Opštinskog veća u Topoli da promeni predlog komisije za ocenjivanje projekata podnetih na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja

Asocijacija onlajn medija (AOM) enju u današnjem saopštosuđuje odluku opštinskih vlasti Topole da bez jasnog obrazloženja preinače predlog konkursne komisije za sufinansiranje javnog informisanja u toj opštini i kaže da „takva odluka lokalnih vlasti obesmišljava koncept i smisao konkursnog sufinansiranja javnog interesa u medijskoj sferi i svrhu postojanja stručnih komisija za ocenu kvaliteta predloga medijskih projekata“.

AOM podseća da je praksu da vlast prepravlja predloge konkursnih komisija je još 2016. godine legalizovao tadašnji ministar informisanja Ivan Tasovac, kada je zaključio da „sam, bez konsultacija sa članovima konkursne komisije, može da izmeni njihovu odluku“ i to primenio na rezultate konkursa samog Ministarstva.
Tada je AOM saopštio da je „Ministar time samo dao vetar u leđa organima upravljanja na svim nivoima koji su već počeli da predloge konkursnih komisija posmatraju kao savetodavne, umesto kao obavezujuće – i da novac građana raspodeljuju po svom nahođenju, bez jasnih i javno obrazloženih kriterijuma“.
Ovim se pokazuje da je bila opravdana zabrinutost AOM-a, da će taj mehanizam postati praksa širom Srbije.
„Posebno smo zabrinuti jer je Upravni sud Srbije, po tužbi Južnih vesti, avgusta 2017. godine poništio spornu odluku Ministarstva informisanja (iz 2016. godine) upravo zbog toga što je ministar izmenio predlog konkursne komisije i novac podelio po sopstvenom nahođenju“, kaže se u saopštenju AOM-a.

 

Koalicija traži da Topola poništi rešenje o raspodeli sredstava

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja takođe je izrazila oštar protest zbog odluke Opštinskog veća opštine Topola da preinači predlog komisije za ocenjivanje projekata podnetih na Konkurs za sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz budžeta opštine Topola u 2018. godini i traži od njega da doneto rešenje o raspodeli sredstava poništi.

Koalicija upozorava Opštinu Topola da Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja utvrđuje da rukovodilac organa može da „ukoliko uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama Zakona, Pravilnika i uslova utvrđenih u javnom pozivu za učešće na konkursu, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pismenim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške i ispravi predlog u određenom roku“.

„Opštinska uprava opštine Topola je bez konsultacije sa članovima komisije i pismenog upozorenja na manjkavosti u radu izmenila njihov predlog odluke po svom nahođenju. Na taj način, odluka o sufinansiranju javnog interesa vraćena je u ličnu nadležnost pojedinca i obesmišljeni su javni konkurs i nezavisnost rada stručne komisije“, kaže se u saopštenju Koalicije, koja podseća na obaveznost odgovornih u lokalnoj upravi Topola na poštovanje Zakona o javnom informisanju i medijima, primenu Pravilnika za sufinansiranje projekta i odgovornost prema građanima Topole kada je u pitanju informisanje i trošenje sredstava budžeta.

Opštinsko veće Topole je preinačilo predlog Komisije u dva slučaja, smanjujući sredstva dodeljena Agenciji Gerila ADV sa 150.000 na 50.000 dinara, istovremeno povećavajući iznos dodeljen Agenciji Biro konto sa 100.000 na 120.000 dinara. Takođe, Opštinsko veće odlučilo je i da 80.000 dinara razlike, koja je nastala umanjivanjem sredstava jednom projektu, ostane neraspoređeno.

U svom obrazloženju Opštinsko veće navodi da je ovakva odluka doneta na osnovu „poznavanja rada medija i uticaja na informisanost građana Topole“, kao i na osnovu „predloga Komisije i sopstvenog uvida u prispele projekte“ .

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja očekuje i poziva da se ovim povodom javno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima. Saopštenje su potpisali Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ‘’ Lokal pres’’, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend