06. apr 2018.

Danska ukida obavezno plaćanje RTV pretplate

Danska će postati prva zemlja u Evropi koja će ukinuti obavezno plaćanje RTV pretplate, nakon što je Vlada prihvatila predlog o rezovima u budžetu u iznosu od 20 odsto za najveću državnu radio-televizijsku stanicu DR.

Ukidanje RTV pretplate odražava promenu u načinu na koji se koriste moderni mediji, uz servise koji emituju sadržaj putem interneta, kao što su „Netfliks“ i HBO.

Vlada Danske i njeni saveznici iz nacionalističke Danske narodne partije tvrde da je pretplata postala preskupa i da državni emiteri moraju da pojednostave svoj rad. U Danskoj svako domaćinstvo godišnje plati 416 dolara javnim medijskim servisima, koji su dominantni izvori vesti u državi i najgledaniji programi.

Ministar za kulturu Mete Bok je izjavila da će RTV pretplata biti ukinuta na pet godina, počevši od 1. januara 2019. godine i da će se radio i televizija finansirati putem plaćanja poreza.

Protivnici rezova u budžetu tvrde da će se time umanjiti sadržaj nacionalne televizije, zabave i verodostojnih vesti, uz napomenu o značaju takvog sadržaja za različitosti u danskoj kulturi i za dobro informisano društvo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend