06. apr 2018.

NUNS: Italijanski novinar Mauro Donato danas pušten iz pritvora

Italijanski fotoreporter Mauro Donato (41) pušten je danas iz pritvora u Sremskoj Mitrovici, potrdili su za NUNS advokati Gabrijel Laco i Aleksandar Stijelja, koji zastupaju italijanskog novinara.

foto: http://www.giornalistitalia.it/afoto: http://www.giornalistitalia.it/a

“Rešenjem suda u Sremskoj Mitrovici Mauro Donato je danas nešto posle 15 časova pušten iz pritvora i može slobodno da se vrati u svoju zemlju, odnosno slobodno da se kreće prema svojoj volji”, izjavio je za NUNS advokat Laco.

Branioci Maura Donata još nisu dobili odluku nadležnog Tužilaštva ali očekuju da narednih dana italijanski novinar bude i zvanično oslobođen optužbe.

Pre nekoliko dana advokati Donata su za NUNS izjavili da su sigurni da će Donato biti oslobođen jer nadležno tužilaštvo nema nikakvih dokaza protiv njega.

Italijanski fotoreporter Mauro Donato je uhapšen u petak 16. marta od kada se sve do danas nalazio u pritvoru u Sremskoj Mitrovici. Bio je optužen da je napao i opljačkao migrante u Šidu. Uhapšen je nakon što su ga kao odgovornog za nasilje i krađu prepoznala tri migranta, i to sa fotografije iz pasoša, koja je stara deset godina. Na zahtev Donatovih branilaca, oštećenim migrantima naknadno je pokazana novija fotografija Donata, i tada su oni promenili iskaz tvrdeći da to nije osoba koja ih je napala i opljačkala u noći između 11. i 12. marta.

Međunarodna federacija novinara i italijansko udruženje novinara ranije su pozvali srpske vlasti da odmah oslobode fotoreportera Maura Donata.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 05.04.2018.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend