26. mar 2018.

NUNS: Italijanski novinar Mauro Donato neopravdano optužen i uhapšen

Italijanski fotoreporter Mauro Donato (41) je nevin, biće pušten iz pritvora i oslobođen od optužbe zbog koje je uhapšen u petak 16. marta od kada se nalazi u pritvoru u Sremskoj Mitrovici, potvrdio je danas za NUNS advokat Gabrijel Laco, branilac italijanskog novinara.

“Ne mogu iznositi detalje iz istrage ali sa sigurnošću mogu da izjavim da će Maruo Donato biti oslobođen jer nadležno tužilaštvo nema nikakvih dokaza protiv njega”, izjavio je za NUNS advokat Laco.

Na pitanje da li će Mauro Donato preduzeti pravne korake zbog svih neprijatnosti – hapšenja, pritvora i neopravdane optužbe, njegov advokat kaže da će naknadno razmotriti sva pravna sredstva za obeštećenje.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) 22. marta od Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici informacije o slučaju italijanskog fotoreportera Maura Donata (41), koji je, pre tadašnjim nezvaničnim informacijama, uhapšen u Batrovcima, pod optužbom da je napao i opljačkao migrante u Šidu. NUNS je tražio odgovore na sledeća pitanja: Koji koji su razlozi hapšenja novinara odnosno šta mu se stavlja na tere? Detaljnije informacije o samom događaju. Da li je novinaru određen pritvor i po kom osnovu?

U odgovoru mitrovačkog Višeg javnog tužilaštva stoji da se “postupak povodom navedenog događaja od 16.03.2018. nalazi u fazi istrage” te da “zbog zaštite interesa postupka i učesnika u postupku” Tužilaštvo nije u mogućnosti da pruži tražene informacije.

Prema nekim informacijama, Mauro Donato je uhapšen nakon što su ga kao odgovornog za nasilje i krađu prepoznala tri migranta, i to sa fotografije iz pasoša, koja je stara deset godina. UNS je objavio da je na zahtev Donatovih branilaca, oštećenim migrantima naknadno pokazana novija fotografija Donata, te da su oni tada promenili iskaz tvrdeći da to nije osoba koja ih je napala i opljačkala u noći između 11. i 12. marta.

Međunarodna federacija novinara i italijansko udruženje novinara pozvali su srpske vlasti da odmah oslobode fotoreportera.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend