23. mar 2018.

Uhapšen italijanski fotoreporter Mauro Donato, UNS traži odbranu sa slobode

Italijanski fotoreporter Mauro Donato (41) uhapšen je prošlog petka u Batrovcima, pod optužbom da je izboo troje i opljačkao jednog migranta u Šidu i od tada se nalazi u pritvoru u Sremskoj Mitrovici, potvrdio je Udruženju novinara Srbije (UNS) Donatov advokat Aleksandar Stjelja. UNS-u je danas i u italijanskoj ambasadi potvrđena informacija o hapšenju Donata, ali nisu želeli da daju nikakve podatke o slučaju.

Po informacijama do kojih je došao UNS, Donato je uhapšen kada je prelazio granicu. Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici pokrenulo je istražni postupak i Donatu odredilo 30 dana pritvora.

Po saznanjima UNS-a Donata su kao odgovornog za nasilje i krađu prepoznala tri migranta, sa slike koju MUP ima iz pasoša Maura Donata, a koja je stara deset godina.

Kako italijanski portal lastampa.it piše, „na toj slici on izgleda potpuno drugačije nego danas“.

UNS je saznao i da je Donatova odbrana tražila da se migranti hitno pozovu u sud s obzirom na to da svakog trenutka mogu da napuste zemlju, kako bi im bila pokazana novija fotografija Donata.

Tužilaštvo je prihvatilo zahtev, a migranti su, pogledavši nove fotografije, rekli da to ipak nije osoba koja ih je napala i opljačkala u noći između 11. i 12. marta, saznao je UNS.

Po informacijama do kojih je UNS došao, Donato je još uvek u pritvoru jer se čeka još jedan svedok.

„Pozivam tužilaštvo i sud da Mauru Donatu odmah omoguće da se brani sa slobode i da javnosti predoče sve informacije o ovom slučaju. Pravo novinara da slobodno izveštavaju ne sme se ograničavati bez jasnih i opravdanih razloga“, rekao je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

I Međunarodna federacija novinara i italijansko udruženje novinara pozvali su srpske vlasti da odmah oslobode fotoreportera.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend