21. jul 2021.

Aranđelovac: Za TV Šumadiju više od tri četvrtine novca iz budžeta, odbijen projekat posvećen dodeli sredstava na opštinskom medijskom konkursu

Radio-televizija „Šumadija“ iz Aranđelovca dobila je najviše novca na lokalnom konkursu za sufinansiranje medijskih projekata - čak 7,8 od ukupno 11 miliona dinara, koliko je opština izdvojila za medije ove godine.

Osim što je ukupni dobitnik najviše sredstava, RTV „Šumadija“ je i po pojedinačnim projektima dobila najviše gradskog novca. Za televizijski sadržaj „Aranđelovac u objektivu“ – 4.950.000 dinara, za radijski sadržaj „Eko-stazama Šumadije“ – 1.050.000 dinara i za objave na Internet portalu „Iz šumadijske čitanke“ – 1.800.000 dinara.

Drugoplasirana RTV „Sunce“ dobila je šest puta manju finansijsku podršku, ukupno – 1,25 miliona dinara i to za televizijski sadržaj „Izazovi najlepših godina, zašto (ni)je lako biti mlad“ – 1.050.000 dinara i radijski projekat „Pokret duha“ – 200.000 dinara.

Osim ove dve lokalne medijske kuće, novac je iz budžeta dodeljen i Adria Media grupi iz Beograda, 250.000 dinara za projekat „Opština Aranđelovac -opština sporta“, dok se u zvaničnom rešenju ne navodi gde će sadržaj biti objavljen. Adria Media magazinima za izdanje „Nacionalna geografija“ dodeljeno je još 250.000 dinara za medijski sadržaj „Aranđelovac – opština prirodnih lepota“.

Agencija za produkciju i informisanje AR-Pres dobila je ukupno 100.000 dinara – za sadržaj na internet portalu – „Aranđelovac, juče, danas, sutra“ i TV i radio program – „Selo, Dobro jutro!“. Agenciji za izradu TV programa Trečna za „Životopis Šumadije“ pripalo je 50.000 din.

Stručna komisija koju su činili Dušan Aničić, Dragan Marković i Emil Milojević procenila je da 10 od 12 predloženih projekata ispunjavaju i osnovne i specifične uslove za kvalitetno javno informisanje građana opštine Aranđelovac.

Odbijen je projekat izdavačke kuće „Stvarnost“ naslovljen sa „Izrada reportaže o novinarskim žanrovima odobrenim na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Aranđelovac u 2021. godini“.

Komisija u obrazloženju ocenjuje da taj „projekat ne predstavlja medijski sadržaj, nema definisanu ciljnu grupu, a predloženi cilj projekta spada u isključivu nadležnost lokalne samouprave“.

Odbijena je i pomoć privrednom društvu Peto/tri 1941 Kragujevac, odnosno projektu „Stopama naših predaka“, jer je „izdavač medija neprepoznatljiv na teritoriji opštine, relativno nov i nema kapacitet da podrži jednu ovako specifičnu temu kao što je tema istorijskog nasleđa Opštine Aranđelovac“, stoji u obrazloženju komisije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend