20. jul 2021.

Obezglavljena tela u predizborne svrhe

Javnost u Srbiji ponovo je bila u prilici da vidi jezive fotografije unakaženih i obezglavljenih tela, navodnih žrtava kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Snimak ekrana, Youtube/RTV Pink/Hit tvit (preuzeto sa danas.rs)

Prvi put, na opšte zgražavanje i zaprepašćenje da se takav sadržaj uopšte emutuje na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, fotografije sa sve mašinom za mlevenje ljudskog mesa pokazao je lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon Belivukovog hapšenja.

Sada je to učinio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin gostujući u nedelju uveče u Hit tvitu na televiziji Pink.

Dok je prvo prikazivanje raskomadanih tela, po rečima onih koji su ih objavili, za cilj imalo da pokaže javnosti kako se država uhvatila u koštac sa organizovanim kriminalom, Vulinovo gostovanje je imalo dodatni zadatak – da kao ljude koji su spremni da sarađuju sa ubicama i kasapinima kako bi došli na vlast, označi pojedine pripadnike opozicije na čelu sa Draganom Đilasom.

Da je Vulin imao zadatak, koji je ispunio, potvrđuju i jučerašnje naslovne strane pojedinih tabloida od kojih na jednoj glavni tekst nosi naslov “Đilas se uzda u Veljine koljače: Tajkun jedinu šansu za povratak na vlast vidi u mafijaškim strukturama, pošto je svestan da na izborima u Srbiji ne može da priđe ni blizu Vučiću”. Zbog ovakvih napisa i izjava, opozicija će se obratiti evroparlamentarcima.

U vezi sa spornim fotografijama objavljenih na televiziji sa nacionalnom frekvencijom trebalo bi da reaguje REM, a s obzirom da su one uzete iz predmeta iz istrage, posla ima i za tužilaštvo. Reakcija nadležnih organa izostala je i prvi put kada su slike masakriranih tela objavljene, po svemu sudeći neće je biti ni sada.

Na pitanje da li će REM ovoga puta reagovati, predsednica Saveta tog tela Olivera Zekić kaže za Danas da se pre jeseni to neće znati, kao i da su prema njenom mišljenju, prikazane fotografije “edukativnog karaktera”.

– REM je na redovnoj letnjoj pauzi, što zapravo znači da nemamo redovna zasedanja do jeseni. Da li ćemo kao Savet reagovati, zavisi od izveštaja Službe za nadzor i analizu. Što se mog ličnog stava tiče, on je nepromenjen i glasi – kao što nikad ne bih zabranila i sankcionisala emitovanje scena stravičnih ratnih zločina, bilo da su počinjeni u Jasenovcu, Bratuncu ili na Kosovu, tako nikad ne bih zabranila ni prikazivanje ovih fotografija, jer široka javnost mora da bude upoznata sa aktuelnom situacijom u zemlji i opravdanošću borbe protiv kriminala – ističe Zekić. Prema njenom mišljenju, fotografije su edukativnog karaktera “i treba i da uznemire i opomenu, kako bi svi shvatili koliko je neophodno boriti se protiv toga”.

Sa druge strane, članica Saveta REM Judita Popović naglašava za Danas da bi REM po zakonu trebalo da reaguje, ali da ni prošli put nije bilo sankcinisanja televizija sa nacionalnom pokrivenošću, “što se pravdalo višim interesima”.

– Tada je takođe izostala reakcija pravosuđa. Tabloidna zloupotreba dokaza iz krivičnog postupka, frapantno kršenje ljudskih prava žrtava i njihovih porodica, sudeći po već viđenom modelu, najverovatnije će ostati bez zakonskih posledica po televizije i ministra policije – kaže Popović.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenjuje za naš list da je odavno teško naći reči za postupke državnih funkcionera, “pa i za ovaj pomahnitalog ministra policije”. On dodajue da je malo reći da je u pitanju zloupotreba nacionalne televizijske frekvencije, da je malo reći da se gaze zakoni i dobri običaji, “jer je reč o ludačkom iživljavanju, a čini mi se da je i to blag opis”.

– Dugo godina unazad Vučić i organizovana grupa na vlasti prelazi granice normalnosti i strah me je od pomisli šta ćemo od njih čuti i šta će nam prirediti u narednim mesecima pred izbore, jer je njima, više je nego očigledno, opstanak na vlasti pitanje života i smrti. A ni tada REM, ovakav kakav je, neće ništa preduzeti, a slepo i gluvo praviće se i Tužilaštvo, koje je ipak jedino nadležno za likove poput Vulina i drugih funkcionera vlasti – zaključuje Bodrožić.

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić navodi za Danas da kod nas polako postaje praksa u nekim medijima da ono što državni zvaničnici saopšte, kažu i pokažu, odnosno prikažu, ne podleže nikakvim uzansima koji regulišu medijsku sferu.

– Tako dolazimo u apsurdnu situaciju da se, suprotno javnom interesu, neodgovorno prenosi i ono što je, blago rečeno, morbidno i krajnje neumesno. Da ne pominjem Zakon o javnom informisanju koji, pored ostalog, kaže da „u cilju slobodnog razvoja ličnosti maloletnika, posebno se mora voditi računa da sadržaj medija i način distribucije medija ne naškode moralnom, intelektualnom, emotivnom i socijalnom razvoju maloletnika”. Isto tako, ako uopšte nekima i vredi ukazivati, da podsetim na odredbu Kodeksa novinara Srbije da je „novinaru zabranjeno da koristi neprimerene, uznemiravajuće, pornografske i sve druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu” – podseća naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, zvanična reakcija regulatornog tela bi svakako trebalo da usledi, ali vredi postaviti i pitanje integriteta urednika koji nisu imali hrabrosti da se suprotstave i ne dozvole objavljivanje neprimerenih i uznemirujućih sadržaja.

Stranka slobode i pravde saopštila je juče da je „zbog skandiranja grupe navijača Aeksandar Vučić organizovao emitovanje emisije u kojoj su više desetina puta prikazne forografije iskasapljenih žrtava klana Velje Nevolje“.

„Uz slike, ministar policije Aleksandar Vulin je poslao i dve poruke. Prva da navijači koji sada idu na utakmice treba da budu zahvalni Vučiću jer ih niko neće ubiti. I drugu, da je Veljin klan povezan i da ubice imaju podršku Dragana Đilasa i Marinike Tepić da budu pušteni na slobodu. Ova poruka je pojačana tekstovima u današnjim izdanjima tabloida. Time se, kao nikada do sada, crta meta na čelu ovo dvoje ljudi“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nikakve tv emisije i laži ne mogu da sakriju činjenicu da je upravo Vučićev režim napravio i godinama štitio Belivuka.

„Umesto što televizija sa nacionalnom frekvencijom, taboidi koji se uređuju u Vučićevom kabinetu i najviši predstavnici vlasti lažnim optužbama pokušavaju da Mariniku Tepić i Dragana Đilasa povežu sa kriminalnim klanom, neophodno je utvrditi ko su bili pravi zaštitnici ekipe Veljka Belivuka u samom vrhu vlasti koji su mu omogućili da pored brojnih dokaza i krivičnih dela nesmetano reketira vlasnike ugostiteljskih objekata, švercuje drogu, prebija, maltretira, otima i ubija ljude. Bez tog dela istrage ovaj slučaj nikada neće biti završen”, navodi se u saopštenju.

Tadić: Nezavisne institucije da podnesu ostavku

Lider Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da borba protiv organizovanog kriminala ne znači napad na samo jednu kriminalnu grupu, „pogotovu ne navijačku“.

Povodom emisije TV Pink u kojoj je ministar Vulin prikazao fotografije brutalno ubijenih žrtava klana Veljka Belivuka, rekao je novinarima da se zločini u obimu koji je pravila ta kriminalna grupa „nisu nikada dešavali u državi, izuzev u građanskom ratu u Jugoslaviji“.

Tadić je iskazao solidarnost sa svima iz opozicije koje vlast napada i sa svakim ko je ugrožen, pozvavši opoziciju da se uključi u „zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala“ i dodajući da zahteva od svih „nezavisnih institucija da podnesu ostavke“.

„Ko god podržava aktuelnu vlast, nosi odgovornost za ovo što se dešava“, podvukao je Tadić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend