20. jul 2021.

NUNS: Tabloidi probijaju granice monstruoznosti

Nezavisno udruženje novinara Srbije ukazuje na nedopustivo ponašanje domaćih tabloida koji već danima prikazuju stravične fotografije žrtava, obezglavljenih lešava i otkinutih udova.

Naime, čitav ovaj talas pokrenut je kada je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u emisiji „HitTvit“ na televiziji Pink, koja ima nacionalnu frekvenciju, pokazao fotografije na kojima su navodne žrtve privedenog i osuđivanog kriminalca Veljka Belivuka.

Objavljivanjem ovakvih fotografija prekršene su odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, Etički kodeks novinara ali i krivičnopravne odredbe.

NUNS takođe izražava duboko žaljenje zbog propusta Regulatornog tela za elektronske medije da adekvatno reaguje, budući da je Olivera Zekić, predsednica Saveta tog tela, izjavila da je ministar Vulin prikazao „edukativan sadržaj“.

Uprkos tome što je Kodeks novinara ovim putem u potpunosti zgažen, NUNS i dalje poziva kolege i koleginice koji rade u tim redakcijama odole ovakvom izveštavanju.

NUNS apeluje na Regulatorno telo za elektronske medije da pokrene postupak protiv svih elektronskih medija koji su objaviili ove fotografije i na taj način povredili zakon i podzakonske akte, i tako zaštite dostojanstvo žrtve i njihovih porodica, ali i nadležne organe da očuvaju regularnost krivičnog postupka.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend