13. feb 2023.

BIRODI traži vanrednu kontrolu poslovanja RTS zbog navoda o Bujoševićevom odlasku u Beč na koncert

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je danas da Državna revizorska institucija (DRI) sprovede vanrednu kontrolu poslovanja Radiotelevizije Srbije (RTS) u vezi navoda da je direktor Javnog servisa Dragan Bujošević, o trošku RTS, išao na koncert grupe Rolingstons u Beču.

Foto: Medija centar Beograd

BIRODI je saopštio da je 18. decembra prošle godine uputio zahtev RTS za slobodan pristup infomacijama od javnog značaja u vezi navodnog odlaska Bujoševića na taj koncert i ugovora po kom je novinaru Ivanu Radovanoviću isplaćen honorar od 234.000 dinara za tekst o koncertu, ali da do danas nije dobio odgovor Javnog servisa.

Podsetili su da su od Javnog servisa zatražili da odgovori „da li je i čijom odlukom, Dragan Bujošević u svojstvu direktora RTS bio na koncertu Rolingstonsa u Beču i da su mu zato plaćeni troškovi karte za avion, karte za ložu na stadionu, dve noći u hotelu Grand, dnevnice, ručkovi i večere“.

„U podkastu ‘Pitajte Đuru’, predsednik Upravnog odbora RTS Branislav Klanšček izjavio je da, prema infomacijama koje ima, zahtev za traženu informaciju nije dostavljen Radioteleviziji Srbije“, naveli su iz BIRODI.

Zatražili su i da republički javni tužilac pokrene istragu o eventualnom kršenju zakona od strane direktora i članova UO RTS a od skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje da organizuje javno slušanje o ostvarivanju ustavnih i zakonskih obaveza Javnog servisa.

Ivan Radovanović je objavio tekst u Informeru u kome tvrdi da je da je podatke o troškovima odlaska u Beč on sam dostavio, preko lažne mejl adrese na proton mejlu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend