13. feb 2023.

“Manijak Putin sipa novac da ubije mirni narod Ukrajine”: Ruski propagandni mediji prikazali antiratne vesti?

Nekoliko tekstova sa necenzurisanim antikremljanskim naslovima o ratu Rusije protiv Ukrajine nakratko je objavljeno na sajtu ruskog propagandnog tabloida Komsomolskaja pravda, navodi Prodolzenie sleduet, projekat koji su osnovali novinari koji su ranije bili zaposleni u ruskom opozicionom listu Novaja Gazeta, prenosi Kijev independent.

Foto: Antonio Marin Segovia (cc)

Naslovi objavljeni na sajtu uključivali su „Putin naređuje ubijanje civila u Ukrajini“ i „EU stvara tribunal u Hagu za suđenje Putinu“.

Administratori su za manje od deset minuta od objavljivanja uklonili vesti, navodi se u izveštaju.

Neki od naslova uključivali su informacije o regrutovanju zatvorenika od strane Vagner grupe i tretmanu opozicionih ličnosti u ruskim zatvorima, uključujući zatvorenog vodećeg opozicionara Alekseja Navaljnog.

Prema izveštaju, vesti je objavio 24-godišnji izveštač Komsomolske Pravde Vladimir Romanenko, koji je radio u tom izdanju pola godine.

Prodolzenie sleduet na svom Telegram nalogu piše: „Posle sedam sati uveče po moskovskom vremenu, na sajtu propagandnih medija osvanuli su antiratni materijali. Oni govore o gubitku civila u Ukrajini, da “manijak Putin sipa novac da ubije mirni narod Ukrajine” i da će se rat završiti kada “diktator Putin izgubi vlast”.

Publikacije su posvećene ne samo “zločinima režima Kremlja“.

Autor posebno piše o drugom talasu mobilizacije u Rusiji, o broju poginulih u redovima ruske vojske i mučenju političkih zatvorenika – Alekseja Navaljnog, Vladimira Kara-Murze i Ilje Jašina.

Sudeći po autorstvu publikacija, postavio ih je novinar lista Vladimir Romanenko.

Nije bilo materijala o tome zašto je Romanenko objavio naslove.

Komsomolskaja Pravda je ubro izbrisala ove postove.

S. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend