13. feb 2023.

Turska: Medijska ograničenja ometaju humanitarnu pomoć nakon zemljotresa

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se partnerskim organizacijama konzorcijuma Media Freedom Rapid Response (MFRR) u izražavanju saučešća žrtvama razornog zemljotresa u Turskoj i ponavljanju potrebe za slobodnom medijskom atmosferom kao ključnom elementu svi procesi pomoći u katastrofama.

Foto: Unsplash

Nakon razornog zemljotresa sa epicentrom u provinciji Kahramanmaraš u Turskoj u ponedeljak, 6. februara 2023., partneri iz organizacije za brzi odgovor za slobodu medija (MFRR) primili su više izveštaja o kršenju slobode štampe i medija, uključujući pritvaranja novinara i medijskih radnika, istrage za podsticanje mržnje u društvu, ograničenja pristupa pogođenim oblastima, kao i smanjenje propusnog opsega za platformu društvenih medija Tviter.

Dana 7. februara, Direkcija za komunikacije turske vlade pokrenula je „Servis za izveštavanje o dezinformacijama“, ohrabrujući građane da prijave naloge koji dele „manipulativne“ izveštaje vesti i objave na društvenim mrežama.

Kasnije tokom dana, dok je predsednik Erdogan proglasio vanredno stanje za tri meseca koje pokriva deset pogođenih provincija, on je dao izjavu u vezi sa izveštavanjem o katastrofi, rekavši da „pomno pratimo one koji pokušavaju da polariziraju naciju kroz lažne vesti… i naši tužioci će učiniti sve što je potrebno protiv onih koji žele da podstaknu društveni haos putem dezinformacija i lažnih vesti.” Predsednik Visokog saveta za radio i TV (RTUK) turskog regulatora za radio i TV (RTUK) Ebubekir Šahin takođe je upozorio na „demoralizovano“ medijsko izveštavanje o razornim zemljotresima i najavio da oni prate TV mreže za takvo izveštavanje.

Najmanje dvoje novinara uhapšeno je u utorak: novinar Evrensela Volkan Pekal priveden je dok je snimao fotografije na području pogođenom zemljotresom u Adani i Istanbulu; dok je politički komentator Daktilo1984 Ozgun Emre Koc priveden zbog komentara na društvenim mrežama u kojima se navodi da se propisi o zemljotresima ne sprovode na odgovarajući način. Noć je proveo u zatvoru optužen za „podsticanje na nasilje i mržnju“. Krivične istrage pokrenute su i protiv novinara Merdana Janardaga i Envera Ajsevera zbog njihovih kritika skandiranja islamističkih grupa kada su timovi za potragu i spasavanje zahtevali tišinu, odnosno spasilačke napore. Janardag je takođe bio meta trolovanja provladinih korisnika društvenih medija. Štaviše, bilo je više izveštaja o blokiranju novinara da izveštavaju o spasilačkim naporima u Dijarbakiru.

U sredu, 8. februara, izveštač Mesopotamijske novinske agencije Mehmet Guleš priveden je zajedno sa osobom koju je intervjuisao u Dijarbakiru, pošto je sagovornik kritikovao napore spasavanja. U Šanliurfinom Birečiku, još jedan reporter Mesopotamijske novinske agencije, Mahmut Altintaš, i reporterka Jinnevs-a Sema Čaglak, privedeni su dok su izveštavali o vestima zbog toga što nisu imali medijske kartice koje je izdala vlada, kao što je propisano pravilima o vanrednom stanju. Ovim se lokalni novinari obavezuju da dobiju tirkizne novinarske kartice i međunarodne medije da dobiju akreditaciju od lokalnih kancelarija Direkcije za komunikacije. Dvojica novinara su kasnije puštena, ali su medijske kartice koje su izdale njihove kuće oduzete. Više drugih novinara u Dijarbakiru je izvestilo da su ih policija i lokalni službenici Uprave za vanredne situacije (AFAD) sprečili da izveštavaju sa terena jer nemaju akreditive za štampu koje je izdala vlada. 9. februara, lokalni službenici Direkcije za komunikacije rekli su Udruženju za medijske i pravne studije da će lokalnim novinarima sada biti dozvoljeno da rade na osnovu njihovih korporativnih press kartica ili pisama o zadatku.

U popodnevnim satima 8. februara, usred već problematičnog informativnog okruženja zbog oštećene infrastrukture, pojavili su se rašireni izveštaji da je pristup Tviteru ograničen iz Turske na šest sati. Platforme društvenih medija igraju ključnu ulogu da žrtve podele svoju tačnu lokaciju i pojačaju svoj glas, dok timovi za spasavanje i pomoć koordiniraju napore na digitalnoj mapi katastrofa. U tom kontekstu, ograničavanje pristupa Tviteru sprečava novinare da obaveštavaju svoju publiku, ometa pravo ljudi na pristup informacijama i stvara veliki dodatni i nepotreban izazov za hitnu podršku i pomoć.

Dok zemlja pati od uticaja ovih razornih zemljotresa, naglašavamo važnost nezavisnog i pluralističkog medijskog pejzaža, takođe u svetlu predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora koji su navodno zakazani za maj 2023. Partneri MFRR-a pozivaju turske vlasti da odmah ukinuti ograničenja pristupa informacijama i slobodi izražavanja i osigurati da novinari i medijski radnici ne budu blokirani da prate vijesti.

Potpisnici:

ARTICLE 19 Europe

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

International Press Institute (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend