13. dec 2021.

BIRODI: Zekić prekršila Kodeks ponašanja članova Saveta REM-a

Iznoseći na TV Prva spekulacije o novčanoj pomoći ekološkim protestima iz inostranstva, Olivera Zekić je povredila Kodeks ponašanja članova Saveta REM-a, navodi BIRODI i podseća na to da članove Saveta REM-a Kodeks obavezuje da postupaju u skladu sa visokim profesionalnim standardima „koji će im omogućiti kompetentno i nepristrasno vršenje njihove dužnosti”

Snimak ekrana, Prva.rs

Spekulacijama koje je na TV Prva iznela Olivera Zekić prekršen je Kodeks ponašanja članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), smatraju iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI). Tim povodom su poslali i predstavku REM-u, ali odgovora, a ni zavodnog broja predstavke još uvek nema.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić rekla je, početkom decembra, u emisiji „Prva tema” da „ima neke svoje informacije da je za ekološke proteste u Srbiju sa raznih strana ušlo oko 100 miliona evra”.

Iz BIRODI-ja kažu da je Zekić time povredila Kodeks ponašanja članova Saveta REM-a u delu koji reguliše časno i ispravno postupanje u profesionalnim i poslovnim odnosima, kao i u delu kojim se obavezuju članovi REM-a da uvek postupaju u skladu sa visokim profesionalnim standardima, „koji će im omogućiti kompetentno i nepristrasno vršenje njihove dužnosti”.

U predstavci, koju su zbog toga poslali REM-u, BIRODI navodi da upravo iznošenje spekulativnih informacija urušava poverenje javnosti u nepristrasnost i efikasnost REM-a i negativno utiče na njihovu kompetentnost i nepristrasnost.

„Naša obaveza kao civilnog društva je da utvrdimo da li REM koristi svoje mehanizme i ima integritet da postupa po predstavkama koje dobija, a koje ukazuju na kršenje Kodeksa ponašanja”, kaže za Cenzolovku izvršni direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović.

On dodaje da su, prema odredbama Kodeksa, za njegovu primenu odgovorni članovi Saveta, te da je trebalo sami da utvrde da je došlo do kršenja.

Prema Gavrilovićevim rečima, cilj slanja predstavke je da „vidimo sa kojim obrazloženjem će REM doneti odluku da li je Kodeks prekršen” i da li će pokrenuti odgovornost članova Saveta.

Gavrilović kaže da ni posle devet dana nisu dobili odgovor na predstavku, da im još uvek nije stigao ni zavodni broj, te da je „čitav mehanizam prijava REM-u takav da ne postoji evidencija o njima, a zavodni broj dobijete tek kad oni odluče”.

„Sad ćemo verovatno morati da ih zovemo telefonom, da ih pitamo da li su dobili mejl – to je jedno mrcvarenje”, kaže naš sagovornik i dodaje da su ipak spremni na to.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend