29. avg 2019.

Brajović: Maja Pavlović bije bitku za sve regionalne medije u Srbiji (VIDEO)

Nino Brajović iz UNS i Svetozar Raković iz NUNS govorili su u Danu uživo o štrajku glađu Maje Pavlović i položaju lokalnih medija u Srbiji. "Maja bije bitku ne za sebe i svoju televiziju, nego za sve regionalne televizije u Srbiji, a nema javnu podršku onih koji su vlasnici tih medija", kaže Brajović.

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović 17. dan štrajkuje glađu. Ona je jutros govorila za N1, pre potvrde sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je zakazan za petak.

„Čovek bude malo usporen, suše mi se usta, imam malo nesvesticu kada ustanem i jako mi je zima, ali u principu ne osećam nikakve posebne probleme sa zdravljem, još uvek mogu da izdržim“, rekla je ona jutros.

Kako kaže, Mladen Bašić koji je bio određen iz kabineta premijerke da pokuša sa njima da dođe do nekog rešenja je rekao da je predsednik Vučić zainteresovan za njihovu priču.

„Mi smo prvo probali da iskoristimo sva pravna sredstva da dođemo do naših zahteva, kada sudovi nisu donosili presude ćak i pet godina, shvatili smo da tu ima neka situacija koja neće dovesti do ispunjenja onoga što je nama trebalo, da li mi imamo ta prava koja tražimo ili ne“, kaže ona.

Rekla je da su „ministarstva sve obećavala dok je bila u štrajku glađu, a kako se on završio, tako su se oni proglašavali nenadležnim“.

„Možda ćemo od predsednika čuti na koji to način u Srbiji ljudi mogu da dođu do presude u postupcima u kojima traže svoja prava“, kaže.

Dodaje da su u zahtevu za sastankom dostavili svoje zahteve koji će omogućiti da lokalni mediji opstanu u Srbiji.

„Nadam se da će on pročitati taj naš dopis, i da će imati neku sugestiju, neki savet kojim putem da idemo dalje“, rekla je Maja Pavlović.

Svetozar Raković iz NUNS kaže da su oni i na početku štrajka glađu Maje Pavlović stavili do znanja da je stav udruženja odavno da predsednik nema šta da traži kad je u pitanju medijska regulativa, ali da nemaju ništa protiv.

„Predsednik ne može da naloži organizacijama da smanje tarife ili otpišu dug“, kaže on.

Nino Brajović iz UNS kaže da su se obratili svim proizvođačima fonograma, Sokoju i organizacijama koje čine poslodavci u medijskom sektoru, da vide jesu li zainteresovani da podrže ono za šta se bori Maja, ne bi li svima njima te tarife i naknade bile povoljnije.

„Maja bije bitku ne za sebe i svoju televiziju, nego za sve regionalne televizije u Srbiji, a nema javnu podršku onih koji su vlasnici tih medija“, kaže Brajović.

Kako kaže Brajović, Kanal 9 je retka televizija gde je gostovala i sadašnja vlast za vreme bivše vlasti, i obrnuto.

Raković kaže da je praksa podele javnog novca da novac ne dobijaju mediji koji nezavisno i objektivno informišu, već mediji koji su apsolutno neskriveno naklonjeni vlastima.

Brajović kaže da su mediji skupi, da je naše medijsko tržište skromno.

„Smisao lokalnih medija jeste informisanje lokalnog stanovništva. Stanovništvo generalno ima potrebu da gleda i globalne vesti, ali i lokalne, bilo da je to Kruševac ili Beograd. Lokalni mediji koji ne vrše svoju funkciju će izgubiti gledalište“, kaže Brajović.

Raković dodaje da su najugroženiji „mediji koji pokušavaju da vode nezavisnu uređivačku politiku“.

„Neki su se ugasili, možda najpoznatiji primer su Novine Vranjske, koje su ugašene pretprošle godine“, kaže Raković.

RTS-u je potvrđeno u MUP-u da su, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapšeni direktor „Dajrekt medije“ i dvoje zaposlenih u marketingu RTS-a.

Raković kaže da je vrlo zanimljivo da se to desilo sada.

„Kad kažem da je bilo vremena da se cela stvar istraži. Ti ugovori postoje u arhivama RTS, bilo je vremena da se istraži, ne znam šta se čekalo. Počela je kampanja za izbore i sad se hapse neki ljudi, ali neću da preuzimam ulogu istražnih organa“, rekao je Raković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend