28. avg 2019.

17. dan štrajka Maje Pavlović: Vučić bio na nekoliko metara od direktorke Kanala 9, ali ju je ignorisao

Maja Pavlović je prvi put od kada štrajkuje mogla da vidi Aleksandra Vučića dok se pozdravljao sa slovenačkim premijerom, ali on nije pokazao interesovanje za ženu koja štrajkuje glađu i traži da sa njim razgovara o prevelikim državnim nametima za lokalne televizije

Maja Pavlović predaje zahteve Sekretarijatu predsednika (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Dolaskom u 5 ujutru ispred zgrade Predsedništva Srbije, gde očekuje poziv predsednika Aleksandra Vučića na sastanak, direktorka Kanala 9 Maja Pavlović započela je svoj 17. dan štrajka glađu.

Dok joj podršku daju lokalne i međunarodne novinarske organizacije, te kolege pojedinačno, iz kabineta predsednika države još uvek se ne može čuti da li će direktorka novosadskog Kanala 9 biti primljena na razgovor.

Juče je Aleksandar Vučić bio ispred Predsedništva Srbije, na nekoliko metara od Maje Pavlović, ali na tom mestu nije bio da bi razgovarao s njom, već da bi dočekao slovenačkog premijera.

„Juče smo prvi put videli predsednika Vučića, ali nismo primljeni u njegov kabinet. To se nije dogodilo ni danas. Međutim, da bi nešto moglo da vas razočara, vi morate prethodno da imate očekivanja. Ja imam očekivanja samo od sebe, a ne od drugih. Meni je ovo sada kao da gledam neki film u bioskopu i jedva čekam da vidim kako će se završiti. Znam svoj put i šta želim, šta sam do sada uradila i na čemu se zasnivaju moji zahtevi. To nije nikakvo isterivanje ‘moje pravde’, već samo tražim ono što nam zakoni i Ustav garantuju, a smatram da je to trenutno i meni i drugim lokalnim i regionalnim medijima uskraćeno“, navodi Maja Pavlović za Cenzolovku.

Mediji bi trebalo da se ujedine u vezi sa ovakvim stvarima, mora se zajedno nastupati. Do sada se za svoja prava nismo izborili, a razjedinjeni ništa ne možemo da promenimo (Dubravka Popović, RTV Santos)

Podrška njenim zahtevima koja je stigla od Međunarodne i Evropske federacije novinara dala je novu snagu direktorki Kanala 9. Kaže da joj to mnogo znači, pa i da se sada oseća nešto bolje nego prethodnih dana.

Sve je više predstavnika medija koji su za Cenzolovku naveli da su previsoke naknade koje moraju da plaćaju Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS), Organizaciji muzičkih autora Srbije (SOKOJ), Regulatornom telu za elektronske medije (REM), ali i Javnom preduzeću Emisiona tehnika i veze (ETV). Tako je i sve jasnije da slučaj Maje Pavlović nije usamljen.

Ono oko čega su saglasni predstavnici medija sa kojima smo do sada razgovarali jeste da tarife nisu prilagođene situaciji na domaćem tržištu. Da je tako smatra i Dubravka Popović, direktorka RTV Santos iz Zrenjanina. 

„Smatram da su tarife previsoke i da nisu prilagođene ni vremenu u kom živimo, a ni stanju u kojem se mediji nalaze. Ne bi trebalo da se zaboravi na to da su tradicionalni mediji, poput televizije, dobili veliku konkurenciju u digitalnim medijima, da više nemaju primat kao pre 10 ili 15 godina. Organizacije moraju da imaju sluha za to i mislim da tu ima prostora da se smanjuju takse“, poručuje direktorka RTV Santos za Cenzolovku.

Na pitanje da li se do sada pokazalo da organizacije za zaštitu autorskih prava imaju sluha za medije, Dubravka Popović navodi da ne može da bude isključiva i da tvrdi kako ne žele da izađu u susret, ukazujući na to da prostor za razgovor postoji, kao što postoji i prostor za smanjenje taksi.

„Mediji bi trebalo da se ujedine u vezi sa ovakvim stvarima, mora se zajedno nastupati. Do sada se za svoja prava nismo izborili, a razjedinjeni ništa ne možemo da promenimo“, zaključuje naša sagovornica. 

Podsetimo, podršku zahtevima Maje Pavlović, koja već nekoliko godina vodi sudske sporove u kojima osporava zakonitost naknada i tarifa koje moraju da plaćaju televizijski emiteri, već su dali novinarska udruženja UNS, NUNS, NDNV, zatim Sindikat novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Lokal pres, Međunarodna i Evropska federacija novinara, dok su kroz razgovore za Cenzolovku to učinili i direktorka TV Forum iz Prijepolja Mileva Mališić, direktor TV Novi Pazar Denis Mavrić, bivša zamenica direktora TV Leskovac Nataša Đorđević, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, a sada i direktorka RTV Santos Dubravka Popović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend