22. avg 2019.

Maja Pavlović najavljuje radikalizaciju štrajka

Maja Pavlović će danas objaviti na koji način će radikalizovati štrajk glađu. Podrška joj stiže i od Nataše Đorđević, doskorašnje glavne urednice TV Leskovac, koja kaže da bi medijska zajednica trebalo da se udruži i da traži regulisanje naknada koje država naplaćuje lokalnim televizijama. 

Maja Pavlović tokom štrajka glađu u maju 2019. (foto: N1)

Jedanaesti dan štrajka glađu direktorka Kanala 9 Maja Pavlović počinje najavom da će, i pored toga što se oseća iscrpljeno, radikalizovati svoj štrajk ispred zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i porukom da će sve objasniti na konferenciji za novinare koju će organizovati u 11.55 časova ispred zgrade Predsedništva.

Razlog svemu je to što ni posle toliko vremena nije dobila odgovor da li će biti primljena na razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao i to što sudski sporovi koje je pokrenula nisu rešeni.

Tokom jučerašnjeg dana oglasila se Olivera Zekić, članica Saveta REM-a, koja je poručila da to regulatorno telo više nema veze sa štrajkom direktorke Kanala 9, dok u Uniji diskografa Srbije pozivaju Maju Pavlović na sastanak, apelujući na nju da prekine štrajk. Oni su podsetili da je Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) 2014. godine potpisala sporazum o tarifi sa OFPS, kao i protokol oko naknade za emitere sa SOKOJ-em. Dodali su i kako „Maja Pavlović godinama izbegava ispunjavanje zakonske obaveze“, za šta direktorka Kanala 9 kaže da je laž i dodaje da saopštenje Unije smatra sramotnim.

Postavlja se pitanje da li bi medijska zajednica trebalo da se udruži oko ovog pitanja i da traži regulisanje naknada, ali ja se pitam koja medijska zajednica! Zna se u čije ruke je prešao veliki broj medija i koliko će još njih preći u te iste ruke do kraja godine (Nataša Đorđević)

„Ako REM više nema nikakve veze sa Kanalom 9, onda se ja pitam kako to da je Olivera Zekić, da bi me ubedila da prekinem štrajk glađu ranije ove godine, obećala da će Kanalu 9 biti vraćeno 400.000 dinara koje nam je OFPS skinuo sa računa i da će pokrenuti inicijativu za izmenu tarifa REM-a. To se nije dogodilo, a ja sam bila prekinula štrajk glađu. Još jednom ponavljam da nije tačno da Kanal 9 ne plaća svoje obaveze prema organizacijama, plaćamo po onoj tarifi koja nije sporna, jer to omogućava član 187 Zakona o autorskim i srodnim pravima“, navodi Maja Pavlović za Cenzolovku.

Minimalna naknada koju bi Kanal 9 trebalo da plaća OFPS-u iznosi 60.000 dinara, dok je po nespornoj tarifi morao da plaća 1,3 odsto od prihoda od emitovanja. Kada se ovo sabere, dobija se da 60.000 predstavlja 1,3 odsto od više od 4,6 miliona dinara. Po rečima Maje Pavlović, država smatra da jedna lokalna televizija ima minimalne prihode veće od 4,6 miliona, što je daleko od istine. 

Stižu i nove potvrde iz raznih krajeva Srbije da se lokalni emiteri suočavaju sa istim ili sličnim problemima kao i novosadski Kanal 9. Nakon što je direktorka Televizije Forum iz Prijepolja Mileva Mališić za Cenzolovku ispričala svoje iskustvo sa sudskim borbama zbog tarifa SOKOJ-a i OFPS-a, opisujući te organizacije kao monopolističke, nova potvrda da problem postoji stiže iz Leskovca.

Doskorašnja glavna urednica i zamenica direktora Televizije Leskovac Nataša Đorđević kaže za Cenzolovku da je očekivala tišinu institucija kada je u pitanju slučaj Kanala 9, jer se radi o problemima koji se tiču lokalnih medija u svim sredinama. Ona smatra da ne postoji volja da se čitava stvar pomeri sa mrtve tačke.

Ako REM više nema nikakve veze sa Kanalom 9, pitam se kako to da je Olivera Zekić, da bi me ubedila da prekinem štrajk glađu, obećala da će Kanalu 9 biti vraćeno 400.000 dinara koje nam je OFPS skinuo sa računa i da će pokrenuti inicijativu za izmenu tarifa REM-a (Maja Pavlović)

„Mislim da je način obračuna ovih naknada protivzakonit, da nemaju neko debelo uporište u zakonu. Sve je po principu – kadija te tuži, kadija ti sudi, sami određuju visinu naknade“, kaže Nataša  Đorđević.

I ona daje podršku Maji Pavlović u njenoj borbi za ostvarenje cilja, iako joj je žao što je došlo do štrajka glađu. Smatra da bi rešenje problema bilo to da televizije plaćaju naknadu procentualno na osnovu prihoda.

„Ali tu postoji jedan problem. Mnogo puta sam potezala tu temu i sve se vraća na isti odgovor da se ne može ići ispod minimuma, a oni su ti koji ga određuju. To za šta oni kažu da je najniža tarifa jednostavno nije realno. Postavlja se pitanje da li bi medijska zajednica trebalo da se udruži oko ovog pitanja i da traži regulisanje naknada, ali ja se pitam koja medijska zajednica! Zna se u čije ruke je prešao veliki broj medija i koliko će još njih preći u te iste ruke do kraja godine“, zaključuje Nataša Đorđević za Cenzolovku.

A da je potrebno redefinisanje tarifa za naknade organizacijama za zaštitu autorskih prava, poručio je i predsednik ANEM-a Veran Matić, koji je naveo da naknade za emitovanje fonograma uopšte nisu male i da bi ih valjalo korigovati. Kako je uočio, ključni problem tarife jeste to što su previsoko postavljeni pragovi minimalnih naknada, pa većina medija ne plaća u procentu od prihoda, nego minimalnu naknadu koja u većim sredinama uopšte nije mala. Zbog toga bi te pragove, smatra Matić, trebalo korigovati tako da većina medija plaća naknade u procentu od prihoda, što sada nije slučaj.

Pitanje naknade i osporavanje tarifa jeste predmet višegodišnjih sudskih procesa koje vode Maja Pavlović i Kanal 9. Budući da konačne presude ne dobija od pravosudnih organa u Srbiji, ona će zadovoljenje pravde, kako je ranije navela za Cenzolovku, potražiti na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

NAPOMENA: Tekst je promenjen 22. 8. u 17:30. Skraćen je deo izjave Nataše Đorđević, na njen zahtev.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji. Stavovi izrečeni u ovom tekstu ne odslikavaju stavove donatora.

canada

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend