20. avg 2019.

Veran Matić: Naknadu koju osporava Maja Pavlović valjalo bi korigovati

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić Udruženju novinara Srbije (UNS) rekao je da minimalna naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženim interpretacijima koju su obavezi da plaćaju emiteri, a koju vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović osporava, „uopšte nije mala“ i da bi je „valjalo korigovati“.

„Ključni problem tarife u Srbiji su previsoko postavljeni pragovi minimalnih naknada. Ti pragovi su postavljeni tako da najveći broj stanica u Srbiji ne plaća naknadu u procentu od prihoda, već plaća minimalnu naknadu koja se samo zove minimalna, a posebno u većim sredinama, uopšte nije mala“, rekao je UNS-u Matić.

Matić kaže da „da bi te pragove valjalo korigovati, kako bi većina stanica plaćala naknadu u procentu od prihoda, što sada nije slučaj“.

„Ako bi većina stanica plaćala naknadu u procentu od prihoda, a ne minimalnu naknadu, o odnosu između minimalne naknade za radio i TV uopšte ne bi morali da razgovaramo“, rekao je UNS-u Matić.

Podsetimo, u Sporazumu o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija ANEM-a, Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Organizacije PI iz 2014. godine navodi se da se „naknada određuje u procentu od prihoda koje korisnik ostvaruje obavljajući delatnost u okviru koje koristi predmete zaštite“.

Međutim, ova naknada ne može biti niža od minimalne naknade.

Maja Pavlović osporava minimalnu naknadu jer je ona četvorostruka viša za televizijske, u odnosu na radio stanice.

Matić kaže da „minimalna naknada u nekoj formi mora da postoji, ali pragovi za njenu primenu moraju da budu postavljeni tako da ta minimalna naknada bude izuzetak, a ne pravilo“.

„Situacija koju imamo već godinama je drugačija. Naknadu u procentu od prihoda plaćaju, uz možda par izuzetaka, samo nacionalni emiteri. To je ono što nije dobro“, rekao je UNS-u Matić.

Na pitanje UNS-a da li je preuzeo ili ima nameru da nešto preduzme u vezi sa visinom minimalnih naknadi, Matić kaže da je ANEM „pokušavao da utiče na promenu pragova naknada“, ali da to nisu uspeli.

„Svakako razmatramo mogućnosti koje su nam na raspolaganju da ishodujemo pozitivno rešenje“, rekao je UNS-u Matić.

Pavlović: Nemamo mogućnost da čekamo

Maja Pavlović, koja deveti dan štrajkuje ispred sedišta Regulatornog tela za elektronske medije do poziva predsednika Srbije, rekla je UNS-u da je saglasna sa svim što je rekao Matić, ali da lokalni mediji „nemaju finansijsku mogućnost da čekaju razmatranje i ishodovanje“.

Ona kaže da su do sada „nerealno postavljene takse ugasile 125 lokalnih i regionalnih emitera u Srbiji“.

Podsetimo, nakon što je Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti minimalne naknade OFPS-a Maje Pavlović Ustavni sud dva puta odbacio, njeni advokati pišu pretstavku sudu u Strazburu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend