02. feb 2020.

Vlasnica Kanala 9: Kolege u mojoj sudskoj pobedi vide svetlo na kraju tunela

Novosadska televizija Kanal 9, čija je vlasnica u tri navrata višednevno štrajkovala glađu zbog previsokih taksi organizacija za zaštitu autorskih prava, prvi put je dobila sudske presude u svoju korist.

Maja Pavlović (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Privredni apelacioni sud u Beogradu je u sporovima vođenim po tužbama Sokoj-a i OFPS-a, presudio da Kanal 9 nije dužan da im isplati razliku između propisane minimalne naknade i one obračunate na osnovu prihoda. Dok to lokalni mediji vide kao ohrabrenje, u OFPS-u sve navode ocenjuju kao netačne.

„Zakonsko načelo je narušeno kada se iznos minimalne naknade vezuje samo za broj stanovnika“… „Stanovnici su samo potencijalni, ne i stvarni korisnici usluga emitera“, glasi deo iz donesene presude.

Taj deo najnovije presude, vlasnica Kanala 9 izdvaja kao naročito značajan, jer poslednjih pet godina traži upravo to – da se naknade lokalnim medijima obračunavaju drugačije, to jest na osnovu visine prihoda.

„Mi smo sada dobili presudu da sve ono što smo mi tvrdili u postupku, da ta minimalna naknada koju nam naplaćuju organizacije za zaštitu autorskih prava, da nije u skladu sa zakonom i da nismo dužni da plaćamo razliku između te minimalne naknade i obračuna po procentu od prihoda“, kaže Pavlovićeva.

A ta razlika je značajna, budući da je minimalna naknada, u njihovom slučaju, čak šest puta veća. Iako je isti sud u tri navrata presudio da je Kanal 9 dužan da OFPS-u plati tu razliku, po njoj, četvrta presuda donosi olakšanje lokalnim i regionalnim medijima.

„Mene su zvale kolege iz Zrenjanina, iz Kuršumlije, iz Aleksinca, ja više ne znam odakle sve. Dosta njih je u ovome videlo neko svetlo na kraju tunela“, navodi vlasnica „Kanala 9“.

Da su takva očekivanja opravdana, iako sudska praksa u Srbiji nije obavezujuća, smatra i advokat Veljko Milić.

„Svakako je takva vest ohrabrujuća, ne samo za Kanal 9, nego i za druge medije koji su izloženi plaćanju enormnih naknada za korišćenje nečijih autorskih dela“, objašnjava Milić.

S druge strane, u OFPS-u sve navode u vezi sa novom presudom ocenjuju kao netačne. Sa Kanalom 9 su, navode, zaključili sporazum o izmirenju dugovanja i budućih obaveza. Dodaju i da je za pitanje usklađenosti tarifa sa zakonom, nadležan jedino Ustavni sud.

Inače, Ustavni sud je već dva puta, 2016. i 2017. godine, doneo odluke kojima je utvrdio da je tarifa za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija zakonita i ustavna, te da je i obračun minimalne naknade za emitovanje, u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Srbije.

Ipak, u Asocijaciji lokalnih i nezavisnih medija planiraju da od Kasacionog suda zatraže ujednačavanje sudske prakse. Uz to će, kažu, tražiti i da se iskontroliše rad SOKOJ-a i OFPS-a, jer emitere, iako su bili obavezni, od septembra nisu pozvali na pregovore o novim tarifama.

Ovo je druga izmena i dopuna zakona, a Sokoj i još uvek postupa po zakonu iz 2011. Dakle, kako nije bilo kontrole zavoda, oni su se držali tarife iz 2011. godine, navodi Stojan Marković, iz organizacije „Local press“.

Zbog previsokih tarifa koje ugrožavaju opstanak njene televiziije, Maja Pavlović tri puta je štrajkovala glađu.

To joj je, kaže, dalo prostora da javnosti objasni sa čime se lokalni mediji u Srbiji suočavaju, a presuda je, veruje, došla kao rezultat.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend