09. avg 2019.

Odgovor novinarskim udruženjima

Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) saopštila je da Kanal 9 ima neizmirena dugovanja u iznosu od 3.017.029 dinara, bez zakonske zatezne kamate i sudskih troškova, i ona datiraju od 2014. i 2015. godine.

Odgovarajući na poziv Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije da se uključi u rešavanju problema Kanala 9, OFPS navodi da nije tačno da sudovi nisu doneli odluku po zahtevu te televizije.

Podseća se da je Ustavni sud 2. decembra 2016. godine odbacio inicijativu Kanala 9 za ocenu ustavnosti i zakonitosti Sporazuma o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija, a to je uradio i 20. decembra naredne godine.

Koliko god puta se Maja Pavlović obraćala Ustavnom sudu neće dobiti odgovor, jer su njegove odluke konačne, izvršne i opšteobavezujuće i ne postoji pravni osnov za podnošenje ustavne žalbe protiv odluka, rešenja i zaključaka Ustavnog suda, navodi se u saopštenju OFPS.

Dodaje se da Kanalu 9 ponuđeno zaključenje sporazuma, ali je on prekoračio sve rokove.

U narednih 30 dana OFPS će ponovo pozvati Maju Pavlović na sastanak u cilju zaključenja sporazuma. Jedan sastanak smo već održali u maju, ali on nije rezultirao zaključenjem sporazuma, navodi OFPS.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend