08. avg 2019.

Odgovor UNS-a i NUNS-a OFPS-u

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) dobili su pismo od Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) koja traži da se udruženja „aktivno uključe u rešavanje problema koje ima u vezi sa neplaćanjem obaveza novosadske televizije K9“. Odgovor UNS-a i NUNS-a prenosimo celosti.

Zahvaljujemo na inicijativi da se uključimo u rešavanje problema koji imate zbog „neplaćanja obaveza novosadske televizije K9“ prema Vašoj organizaciji.

Saglasnimo smo sa Vašim stavom da „udruženja novinara ne mogu da podrže kršenje autorskih prava i neplaćanje obaveza“.

Međutim, u slučaju Kanala 9, kao i drugih lokalnih elektronskih medija u Srbiji na računima nema novca. Prazni su, ne zato što vlasnica Kanala 9 novac nemilice troši, već zato što su prihodi simbolični, a nameti veliki.

Vlasnica Kanala 9 sudi se upravo zato što smatra da tarife, između ostalog i Vaša, nisu u skladu sa ustavnim načelom da opterećenja moraju biti srazmerna mogućnostima onih koji plaćaju, kao i zato što su lokalne televizije nakon digitalizacije postale regionalne, iako to nisu tražile, što je višestruko uvećalo njihove izdatke.

OFPS ima legitimno pravo da naplati naknadu u skladu sa važećom tarifom, a Kanal 9 ima jednako pravo da pred sudom osporava tarifu. Vaše suprotstavljene stavove ne mogu da reše udruženja, već sud.

Istovremeno, mogućnost da naplatite svoja potraživanja sudskim putem pokazala se efikasnijom od izgleda vlasnice Kanala 9 da svoja prava ostvari pred Vrhovnim, Ustavnim i Upravnim sudom.

Zbog svega navedenog pozivamo Vas da se uzdržite od izvršenja prinudnih, dok sudovi ne odluče o tome da li je vlasnica Kanala 9 u pravu ili nije.

Istovremeno, očekujemo da se Odbor Grupacije radiodifuzije Privredne komore Srbije, Udruženje elektronskih medija „Komnet“, Rab Srbija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i drugih udruženja vlasnika elektronskih medija izjasne o tarifama koje su za Kanal 9 i većinu lokalnih elektronskih medija previsoke.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend