02. feb 2020.

VOICE: RTV dobila od Pokrajinske vlade upola manje novca od traženog

Radio-Televizija Vojvodine (RTV) je od Pokrajinske vlade dobila gotovo upola manje novca od traženog iznosa za kupovinu nameštaja za novuj zgradu pokrajinskog javnog medijskog servisa.

Iza toga se krije „zagonetan spor“ na relaciji RTV – pokrajinski premijer Igor Mirović, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Posle javne oštre kritike koju je nedavno predsednik Pokrajinske vlade Mirović uputio rukovodstvu RTV-a: da je 270 miliona dinara zatraženih za kupovinu nameštaja „preuveličan i prenaduvan“ iznos, Pokrajinska vlada je odlučila da za to iz budžetske rezerve da 150 miliona dinara.

Toj odluci je, kako je za VOICE potvrđeno u Mirovićevom kabinetu, prethodio dopis RTV-a u kojem pristaju na manji iznos, a javna nabavka će biti raspisana u prvoj polovini ferbuara pa bi dugo očekivana selidba RTV-a u novu zgradu mogla da počne najranije u maju.

Podseća se na raniju Mirovićevu izjavu da je zgrada završena, a da će se za nameštaj obezbediti sredstva kada se cena „koriguje naniže“, dok za TV tehniku „treba jednim delom da se potrudi i sama RTV“.

„Ja nisam Deda Mraz da im tako delim pet, 10, 15, 20 miliona evra – to kod mene teško ide, a pored toga imamo i druge probleme u Vojvodini. …nadam se useljenju što pre, jedan deo tereta treba da podnese i RTV, i oni imaju prihode – nije valjda da su kompanija bez prihoda“, kazao je Mirović u decembru prošle godine, „praveći se da ne zna za gubitke koje pokrajinski javni servis beleži poslednjih nekoliko godina“, navodi VOICE.

VOICE piše i da će se na novoj adresi RTV program proizvoditi i emitovati pomoću delimično nove opreme, vrednosti oko četiri miliona evra, i da bi opremanje i instaliranje trebalo da se završe do početka marta.

Kompletno iseljenje iz zgrade Radija, u Ulici Ignjata Pavlasa u centru Novoga Sada, omogućilo bi početak radova na njenom preuređenju i osposobljavanju za budući „Muzej 20 21“ posvećen stripu, filmu, roku, popu, šlagerima.

Taj muzej se priprema povodom toga što će Novi Sad 2021. godine biti „Evropska prestonica kulture“, deleći tu titulu s Temišvarom u Rumuniji i s grčkom opštinom Elefsina, kod Atine.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend