20. avg 2019.

Reporteri bez granica traže da vlast u Srbiji reaguje zbog štrajka Maje Pavlović

Povodom štrajka direktorke novosadske televizije Kanal 9 oglasili su se i Reporteri bez granica

Reporteri bez granica, međunarodna organizacija koja se bavi slobodom informisanja, reagovala je na svom Tviter nalogu, podsetivši da Maja Pavlović, direktorka Kanala 9 iz Novog Sada, štrajkuje glađu i pozivajući vlasti u Srbiji da urade sve što mogu i pomognu kako bi se situacija popravila.

„Ništa ne može da opravda to što je novinarka prinuđena da ugrozi svoj život kako bi osigurala preživljavanje lokalnog medija“, kaže se u tvitu Reportera bez granica.

Maja Pavlović već deveti dan štrajkuje glađu ispred Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u Beogradu. Ona se treći put u poslednjih 15 meseci odlučila na najradikalniji oblik protesta. Prethodni put je pre tri meseca prestala sa štrajkom posle 23 dana zbog obećanja premijerke Ane Brnabić da će joj institucije države pomoći da se neki od njenih zahteva reše.

Maja Pavlović štrajkuje zbog visokih naknada nametnutih od strane države kada su lokalni mediji u pitanju, uvećanih nekoliko puta, te zbog dodeljivanja regionalne frekvencije kakvu nikad nije tražila, ali mora da je plaća. Ona je tužila Organizaciju proizvođača fonograma Srbije (OFPS), Sokoj, REM, ali neki procesi u ovom slučaju traju čitavih pet godina i još uvek nisu završeni.

Zbog toga je odlučila da podnese tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Izjavila je da će odluku tog suda poštovati, ma kakva ona bila.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji. Stavovi izrečeni u ovom tekstu ne odslikavaju stavove donatora.

canada

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend