20. avg 2019.

Deveti dan štrajka Maje Pavlović: Zastrašuje ćutanje vlasti i opozicije o problemima lokalnih medija

Direktorka novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović, koja je iznela svoje zahteve učesnicima sastanka vlasti i opozicije, kaže da je zastrašujuće to što se priča o slobodi medija vrti oko toga koliko će opozicija dobiti prostora na nacionalnim televizijama, dok niko ne obraća pažnju na lokalne medije

Foto: N1

Direktorka novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović štrajkuje glađu već deveti dan ispred zgrade Regulatornog tela za elektronske medije u Beogradu. Iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dalje nema nikakve naznake da će direktorka novosadske televizije biti primljena na razgovor.

Posle osam dana na vodi i cigaretama, Maja Pavlović se oseća umorno. Iako apeli da odustane od štrajka glađu zbog ugrožavanja sopstvenog zdravlja stižu sa različitih strana, ona ne želi da posustane. Prvi cilj je razgovor sa Aleksandrom Vučićem o tome zbog čega mora da čeka nekoliko godina na donošenje presuda u vezi sa naknadama koje njena televizija mora da plaća.

Međutim, i taj cilj zasad deluje daleko, jer se niko iz kabineta predsednika nije oglasio povodom njenog slučaja.

Zastrašujuće je da se cela priča o slobodi medija zasniva na tome koliko će opozicija imati prostora u medijima sa nacionalnom frekvencijom. Apsolutno se ne obraća pažnja na lokalne i regionalne medije, kao ni na ogromne pritiske koji oni trpe

U međuvremenu, o problemima medija razgovaraju predstavnici i vlasti i opozicije, van očiju javnosti. U uvodnom delu sastanku, kojem su mediji mogli da prisustvuju, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević pomenuo je slučaj Maje Pavlović i Kanala 9, prenosi potpredsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Maja Leđenac za Cenzolovku.

To medijsko udruženje prisustvovalo je samo otvorenom delu sastanka. Maja Leđenac ponavlja stav NDNV-a da institucije moraju da preuzmu odgovornost i da počnu da rešavaju problem Kanala 9. Predstavnici ovog udruženja juče su u Beogradu razgovarali sa Majom Pavlović, apelujući na nju da prekine štrajk glađu zbog opasnosti da naruši sopstveno zdravlje.

„NDNV izražava ozbiljnu zabrinutost za zdravstveno stanje Maje Pavlović, te upozoravamo nadležne državne organe da svojim nečinjenjem ovu situaciju još više otežavaju. Licemerno je i opasno ćutanje institucija na zahteve direktorke Kanala 9. Po ko zna koji put ukazujemo na to da primer Kanala 9 nije usamljen, te da su ugroženi svi lokalni mediji koji pokušavaju da očuvaju profesionalno informisanje, bilo zbog političkih pritisaka ili zbog ekonomskog iscrpljivanja“, ponavlja Maja Leđenac. 

Maja Pavlović je uručila svoje zahteve učesnicima sastanka opozicije i vlasti, podsećajući na probleme lokalnih i regionalnih medija u Srbiji. Ona je za Cenzolovku dodala da je bilo kakav razgovor pomak, ali da ne veruje da će dati bilo kakav rezultat. Takođe, ima primedbe na poimanje same slobode medija.

„Zastrašujuće je da se cela priča o slobodi medija zasniva na tome koliko će opozicija imati prostora u medijima sa nacionalnom frekvencijom. Apsolutno se ne obraća pažnja na lokalne i regionalne medije, kao ni na ogromne pritiske koji oni trpe. Upravo iz tog razloga sam danas na okruglom stolu iznela zahteve, ali sam i opisala kakve sve to pritiske trpimo. U svim pričama o medijskim slobodama, mi, u stvari, govorimo o tome da se opozicija buni što nema dovoljno prostora u nacionalnim medijima, a lokalni i regionalni se nigde ne spominju. Kao da se mi ne računamo kada su  medijske slobode u pitanju“, zaključuje direktorka Kanala 9.

Zbog visokih naknada za zaštitu autorskih prava i oduzimanja lokalne i dodeljivanja regionalne frekvencije, Maja Pavlović je pokrenula nekoliko postupaka protiv Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS), Sokoja, REM-a. Zbog nedonošenja sudskih odluka, njeni advokati pišu predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Ona tvrdi da su njoj, kao i ostalim lokalnim televizijama u Srbiji, naknade za pojedine organizacije uvećane nekoliko puta, što nijedan medij ne može da podnese.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji. Stavovi izrečeni u ovom tekstu ne odslikavaju stavove donatora.

canada

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend