24. avg 2019.

UNS pozvao međunarodne novinarske organizacije da podrže zahteve Maje Pavlović

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je poslalo pismo Međunarodnoj i Evropskoj federaciji novinara (IFJ i EFJ) u kojem se traži da ove organizacije podrže zahteve vlasnice Kanala 9 Maje Pavlović da se naknade, koje plaćaju regionalne televizije, usklade sa njihovim prihodima, kao i da je primi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Maja Pavlović na konferenciji za novinare (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

UNS je u pismu IFJ-u i EFJ-u naveo da je zabrinut za zdravlje Maje Pavlović i da smatra da bi razgovor sa predsednikom države pomogao u rešavanju ove situacije.

Udruženje je u pismu navelo da je danas 13. dan štrajka glađu Pavlović koja na ovaj način izražava nezadovoljstvo zbog visokih naknada koje regionalne televizije plaćaju organizacijama za zaštitu autorskih prava i fonograma (OFPS i SOKOJ), Regulatornom telu za elektronske medije (REM) i „Emisonoj tehnici i vezama“ (ETV).

U pismu UNS-a navodi se da je ovo treći štrajk glađu Maje Pavlović, a da je prethodni, koji je trajao 23 dana, prekinut nakon javnog sastanka sa premijerkom Anom Brnabić koja je obećala da će uraditi sve što je u njenoj moći, a u skladu sa zakonom, kako bi joj pomogla.

Zahtevi Maje Pavlović, navodi se u pismu UNS-a, su da sudovi efikasno reše sporove koje je pokrenula, a u vezi sa previsokim tarifama SOKOJ-a, OFPS-a, REM-a i ETV-a zbog kojih njenoj televiziji, posle 20 godina rada, preti gašenje.

UNS je u pismu naveo da problemi, zbog povećanja iznosa naknada, Kanala 9 i drugih regionalnih televizija datiraju od 2014, kao i zbog digitalizacije 2015. godine kada su sve lokalne televizije, iako to nisu tražile, postale regionalne, što je višestruko uvećalo njihove troškove distribucije signala.

1 komentar za: “UNS pozvao međunarodne novinarske organizacije da podrže zahteve Maje Pavlović

  1. Dejan

    Televizija je skupa igracka. Ako nemas para nemoj da se igras sa TV. A zamisli kada bi svaki vlasnik medija trazio da ga primi predsednik jel su mu skupi troskovi. Ne blamiraj se vise. Ako ne mozes da finansiras svoju TV onda je ugasi!

    24. авг 2019. at 18:53

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend