24. maj 2023.

Članovi Saveta REM-a traže od Judite Popović da podnese ostavku

Članica Saveta REM-a koja odbija da radi po instrukcijama vlasti, Judita Popović, kaže da su na današnjoj sednici od nje tražili da podnese ostavku pošto se usprotivila dodeljivanju dozvole TV Informer i kritikovala ponašanje predstavnika Hepija i Pinka

Judita Popović (foto: Una Grekulović / Cenzolovka)

Članovi Saveta REM-a su na današnjoj sednici tražili da podnesem ostavku, rekavši da ih vređam na nacionalnoj osnovi, da ih ne branim u javnosti i da tako podržavam nasilje nad njima, rekla je članica ovog tela Judita Popović za Cenzolovku.

„Smatram da danas nismo smeli da donesemo odluku o davanju dozvole Televiziji Informer. U vezi sa tim je sedam članova Saveta, koji su prisustvovali sednici, imali žučni dijalog. Polemika se razvila i u vezi sa nedolaskom predstavnika televizija Hepi i Pink na proces koji REM protiv njih vodi. Kulminirala je time što mi je rečano da nisam timski igrač i da bih, ukoliko mi se ne sviđa način rada Saveta REM-a i ako smatram da REM ne radi onako kako bi trebalo, ja prva trebalo da dam ostavku i da se odatle sklonim“, objašnjava Popović.

Ona kaže da su se članovi Saveta REM-a ponašali iracionalno i da su je optuživali i da ih je uvredila po nacionalnoj osnovi u intervjuu u kome je pominjala ratove koje je Srbija izgubila devedesetih, prozivali su je zbog izjava u medijima, te kako nije stala u odbranu kolega iz Saveta koji, navodno, trpe nasilje. Pominjali su, kaže Popović, kukaste krstove na zgradi jednog člana Saveta.

„Moj odgovor na to je bio da kao javne ličnosti moramo da imamo daleko viši prag tolerancije nego obični građani. Naravno da sam i ja protiv nasilja, da sam protiv toga da se ugrožava bilo čija i fizička i mentalna bezbednost. Ja sam protiv zlostavljanja bilo kog člana Saveta REM-a i nije koretkno sa njihove strane da uopšte imputiraju takvu vrstu mog stava“, kaže Judita Popović i naglašava da joj ne pada na pamet da podnese ostavku zbog razloga koje su ostali članovi Saveta danas naveli.

Ona kaže da će, kao i do sada, nastaviti da radi po svojoj savesti, stručno i potpuno nezavisno, ali i da će rad u REM-u učiniti mnogo transparentnijim i dostupnijim medijima, da bi građani ove zemlje imali uvid na koji način REM funkcioniše.

Ona je dodala da je na sednici Saveta dobila „paušalno napisan“ elaborat Televizije Informer, „bez konkretnih garancija da će TV Informer da taj elaborat poštuje“.

„Predistorija ove medijske kuće dovoljno govori o tome na šta će ličiti i Televizija Informer“, kaže Popović podsećajući da se ponavlja isto što i prošlog leta, kada su četiri televizije ponovo dobile dozvole za nacionalnu pokrivenost, tvrdeći u elaboratima da će poštovati ono što se od njih zahteva za dobijanje dozvole, dok su u međuvremenu nastavile da rade po starom.

„Posledice takvog rada danas svi i te kako dobro osećamo, a građani su te televizije prepoznali kao osnovne nosioce nasilja koje se emituje u etar“, naglašava Judita Popović za Cenzolovku.

Njen mandat u Savetu REM-a, inače, traje do decembra sledeće godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend