30. jun 2023.

Da li je i šta sporno u radu REM-a: Oštra polemika u emisiji N1 (VIDEO)

Članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović i izvršni direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović suprotstavili su svoje stavove o radu Saveta REM-a u emisiji Newsnight. Dok je Gavrilović optuživao REM da ima brojne propuste u radu, Aranđelović je istakla da BIRODI svojim izveštajem i objavama vrši pritisak na članove ovog državnog tela. "Suština je da REM ne radi svoj posao", naglasio je Gavrilović. "Gospodinu Gavriloviću ne odgovara da u REM-u rade nezavisni članovi", smatra Aranđelović.

Aranđelović je na početku emisije odgovarala na pitanje koje se tiče rada REM-a nakon masovnih tragedija u našoj zemlji.

„Nismo razgovarali o ulozi medija u tragediji u Ribnikaru. Ja sam se oglasila, kao i bivša koleginica Judita Popović. Dala sam izjavu, i ostajem pri tom stavu, imam dvoje male dece i umem da razlikujem brigu o deci, zabrinutost za decu od političkog lešinarenja. I ono što sam videla u tim zahtevima je samo da se postignu neki politički poeni, a da se krivac za ove nesreće koje su se desile prebaci na REM. Ja sam rekla da razmišljam o ostavci, svaki dan razmišljam o njoj , i što više razmišljam, sve sam dalje od ideje da dam ostavku“, kazala je Aranđelović.

Prema njenim rečima, ostavku pod pritiskom, bilo vlasti ili opozicije, nikada ne bi dala, jer kako je naglasila – članovi Saveta REM-a treba da budu nezavisni.

Na pitanje koliko uspevaju članovi REM-a da budu nezavisni, odgovara: „Koliko uspem da nametnem, to se vidi. To su one stvari na kojim smo radili. Sada je rijaliti nešto što najviše izaziva kontroverzi. Bivši kolega Slobodan Cvejić, Judita Popović, Simjanović i ja smo pokrenuli pitanje ograničenja rijalitija, ali nismo bili uspešni. Od televizija za koje sam ja glasala, samo je jedna dobila dozvolu. Ne mogu da se pohvalim da sam bila uspešna i da sam uspela da ubedim većinu, ali nikada nisam imala nikakve pritiske za svoj rad i nisam trpela pritiske zbog svojih odluka“.

Zapitala je da li je pritisak na REM kada N1 ugasi program, da bi se donela odluka o petoj dozvoli i navela da su članovi REM-a spremni na pritiske.

Slobodan Gavrilović je naveo da su najveći problemi kod rada REM-a to što ovo telo od 2014. godine radi u nelegalnom statusu, jer svoja interna akta, Statut, Pravilnik i Poslovnik o radu nije usaglasio.

„S druge strane, ono što je bitno je nesprovođenje odluka Poverenika. Kada je Poverenik doneo po našem zahtevu odluku da se sve baze podataka kojima se REM bavi dostavi javnosti, nije urađeno. Takođe je bitno dugotrajno nesankcionisanje. Imamo da je predsednik Vučić predstavljen na televizijama sa nacionalnim pokrivanjem na nivou reklama, gde je procenat pozitivnog izveštavanja preko 80 odsto“, rekao je Gavrilović.

Ukazuje da od 1. decembra do 15. maja na RTS-u i Pinku nije bilo nijedne negativne sekunde, bilo kakvog kritičkog ili analitičkog propitivanja onoga što radi Vučić.

Snimak ekrana, N1

„Imamo i kršenje Ustava, gde on radi poslove predsednice Vlade. Tu REM prema članu 25 može da donese uputstvo kako da se izveštava o tome, i to je praksa koja postoji u Evropi. O tome je pričao profesor Rade Veljanovski… Imamo i poprilično kršenje Pravilnika koji se tiče maloletnika gde se programi koji su vezani za rijaliti na neadekvatan način obeležavaju. Da je REM radio svoj posao ove televizije koje su dobile nacionalne frekvencije, ne bi ih dobile, naglasio je Gavrilović.

Precizirao je da je BIRODI napravio izveštaj o radu REM-a i da je taj izveštaj dostavljen svim nadležnim institucijama, a da je na osnovu njega formiran predmet u tužilaštvu.

„Dostavili smo izveštaj i Republičkom javnom tužilaštvu, a oni su prosledili Tužilaštvu za organizovani kriminal“. rekao je Gavrilović.

Aranđelović zbog takvog razvoja situacije navodi da se oseća „uprljano“ i objašnjava da se radom Tužilaštva za organizovani kriminal na ovom predmetu stvara utisak da su deo nekakvog organizovanog zločina.

„I to će tako biti sve dok ne čujemo šta se na kraju desilo sa tim predmetom. Predmet je kao i svaka krivična prijava koju bilo ko može da podnese,  i stvara se pompa da je (REM) organizovani zločin.

Na pitanje Gavrilovića ko stvara pompu, Aranđelović je rekle: „Pa vi! Vi stvarate pompu“.

Gavrilović: Čime?

Aranđelović: Evo, na vašem sajtu imate bar dve objave o tome.

Gavrilović: I šta piše u tim objavama?

Gosti N1 se nisu složili oko obaveštenja o REM-u koja stoje na sajtu BIRODI-ja i svako je zadržao svoj stav.

Gavrilović se pozvao na praksu koju je imao Savet za borbu protiv korupcije da se napravi izveštaj i da se taj izveštaj dostavlja nadležnim državnim institucijama, nakon čega bi nadležni pokretali postupke, dok Aranđelović smatra da se na taj način vrši pritisak na rad saveta REM-a.

Aranđelović je istakla da su to nedokazive optužbe, kao i da godinama nećemo imati rasplet te situacije.

„Ja nemam način da se odbranim od Gavrilovića. Htela sam da ga tužim za lažno prijavljivanje“, rekla je Aranđelović, na šta je on odgovorio: „Može. Slobodno, ja bih to voleo da uradite“.

Aranđelović je optužila Gavrilovića da često nastupa kao politički aktivista, dok je Gavrilović demantovao njene navode.

Gavrilović je predložio Aranđelović da pročita izveštaj, dok je ona odgovorila da ga je pročitala i da ima velike sumnje u njegovu verodostojnost. Takođe ga je optužila da govori na političkim protestima i da često nastupa kao politički aktivista opozicije.

„Ja vam samo kažem, pogledajte samo još jednom izveštaj i možda vam bude jasnije“, predložio je Gavrilović.

„Znam da biste voleli da ja podnesem ostavku, ali zaista neću to učiniti“, naglasila je ona.

Aranđelović je za TV N1 rekla da „želi da pobedi opozicija“.

„Kada vaši novinari izveštavaju sa protesta ispred RTS-a, meni se ne čini da izveštavaju sa protesta, već da učestvuju u tom protestu“, smatra Aranđelović.

Voditelj Miloš Milovanović je konstatovao da gošća u ovoj emisiji našoj televiziji inputira političku agendu – što uopšte ne stoji.

Aranđelović je na pitanje koji su kvaliteti odlučili da se TV Informeru da dozvola rekla: „Znate šta, to je televizija koja je zatražila dozvolu za kablovsko emitovanje programa. To je dozvola na zahtev, i tu se drugačije i pišu elaborati kada se traži nacionalna frekvencija… Nije standard niži,  zapravo se popunjava jedan obrazac, i oni su tu naveli da će fokus biti na informativi. I ja ne mogu da zamislim situaciju da o nekome odlučimo da mu ne damo dozvolu samo zato što on nije etičan, kada govorimo o štampanom mediju“.

Video 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend