30. jun 2023.

SafeJournalists: Pretnje nasiljem novinarima i medijskim radnicima uživo u TV emisiji u Severnoj Makedoniji

Ognenu Janeskom, novinaru makedonske privatne televizije TV 24, u dve emisije uživo 27. juna, nepoznati gledalac uputio je pretnje nasiljem protiv novinara i medijskih radnika koji rade na televizijama u zemlji.

Tačnije, tokom emisije „Vo tek“ na TV 24, anonimni gledalac je pretio da će prebiti sve novinare sa televizija, što predstavlja govor mržnje prema čitavoj novinarskoj profesiji, medijskim radnicima i televizijama uopšte. Ista osoba je dodatnim pozivom u popodnevnoj TV emisiji „Oči v oči“ verbalno zapretila Ognenu Janeskom rečima: „A oni koji te zovu i podržavaju, uzdižu te do neba, oboriće te“. Opet isti. Hvala vam na tužbi koju ćete podneti protiv mene. A srešćemo se na drugom mestu”.

Slučaj je prijavljen nadležnom javnom tužiocu u Skoplju i očekuje se brza istraga, kako bi se slučajevi ovakve vrste odmah sankcionisali.

Iz Udruženja novinara Makedonije (AJM) kažu da su ovakve javne verbalne pretnje novinarima i  medijskim radnicima neprihvatljive. Mladen Čadikovski, predsednik AJM-a, kaže da ovi komentari mogu izazvati strah kod novinara i medijskih radnika i ugroziti njihovu bezbednost podsticanjem na nasilje. „Vreme je da se shvati ozbiljnost ove vrste verbalnih napada i prekine ovakvo ponašanje prema medijskim radnicima“, zaključuje Čadikovski.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje verbalne napade i pretnje medijskim radnicima i poziva nadležne da adekvatno sankcionišu počinioce.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi s eu saopštenju koje potpisuju:

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend