24. feb 2023.

Da li je razlog svađe čelnika RTS – Klanščeka i Bujoševića posao od milion evra?

Da li se Upravni odbor RTS-a upustio u kontrolu troškova javnog servisa nakon sukoba predsednika UO Branislava Klanščeka i generalnog direktora Dragana Bujoševića oko otkupa stranih filmova, s obzirom na oprečne izjave dvojice glavnih aktera, jedno je od pitanja koje se postavlja u jeku afere oko poslovanja RTS-a.

Dragan Bujošević (snimak ekrana, RTS)

Naime, Bujošević tvrdi da je odbio da po Klanščekovom zahtevu otkupi filmove od firme njegovog saradnika i to u vrednosti od čak milion evra, dok predsednik UO negira za Danas ove navode nazivajući ih „izmišljotinom“.

Dokumenta koja je „Pištaljka“ objavila pokazuju finansijsko poslovanje javnog servisa o kojem se danima priča, ali je i predmet istrage policije i tužilaštva. Posebno je ključna deveta sednica Upravnog odbora iz juna prošle godine na kojoj su izneti zaključci istraživanja o trošenju novca javnog servisa koje je ovaj odbor sproveo, a čiji detalji su dospeli u javnost.

Bujošević u svom odgovoru na izveštaj UO navodi da je Klanšček tražio da se od firme „MCF Megakom film” Igora Stankovića otkupe filmovi u vrednosti najpre milion evra, a kasnije 850.000 evra, ali da Bujošević ni na niži iznos nije pristao.

Igor Stanković je, inače, i direktor „MTS dvorane” u kojoj je održano „Beogradsko proleće”, a čiji umetnički direktor je upravo Klanšček.

Sa druge strane, predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček oštro negira Bujoševićeve navode.

– Kako generalni direktor nije imao odgovor, izneo je izmišljotinu. RTS sa MCF filmom sarađuje više od 15 godina. Da li zaista mislite da je njemu trebao neko poput mene, koji je tu godinu i po dana, da ga protežira? Ta priča je na nivou onoga da Bujošević ima vilu i vinograde u Toskani – kaže Klanšček za Danas.

On ističe da u aktuelnostima oko RTS-a nema ličnog odnosa niti obračuna.

Prema njegovim rečima, u Filmskoj redakciji RTS-a je najspornija kupovina filmova od švajcarske firme Daydream, gde su, prema mišljenju članova UO, filmovi preplaćeni. RTS je sa ovom firmom sklopio ugovor 3. decembra 2021. godine o kupovini 103 filma, u iznosu od 950.000 evra.

– Preporuka sa te sednice UO je da generalni direktor formira nezavisnu komisiju koja bi ispitala opravdanost zaključivanja ugovora sa ovom firmom, s obzirom na njegovu enormnu vrednost. Međutim, Bujošević to do danas nije učinio. Upravo je deo izveštaja koji se odnosi na Filmsku redakciju bio razlog da se on ne objavi na sajtu RTS-a. Takođe, sednica odbora je održana u junu, a Bujošević me optužuje za nešto što je navodno bilo šest meseci kasnije – ističe Klanšček.

Zabavni program RTS-a bio je prvi na javnom udaru zbog saradnji sa spoljnim produkcijama, a sada će, po svemu sudeći, biti „pročešljana“ i Filmska redakcija.

Odmah nakon objavljivanja dokumenata o poslovanju javnog servisa i intervjua koji je Klanšček dao na Pinku, tužilaštvo je pokrenulo istragu a SBPOK se uputio na adresu RTS-a.

Dokumentacija koju su tražili od RTS im je odmah dostavljena, a i urednica zabavnog programa Olivera Kovačević, kao i Dragan Bujošević, rekli su da su se obradovali policiji, i da jedva čekaju da se slučaj okonča.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend