24. feb 2023.

Evropska komisija zabranjuje TikTok na službenim uređajima

Evropska komisija je zabranila TikTok na službenim uređajima koje koriste zaposleni zbog zabrinutosti oko zaštite podataka, rekao je portparol za AFP 23. februara.

Unsplash

Zabrana takođe znači da zaposleni u Evropskoj komisiji ne mogu da koriste ovu aplikaciju za deljenje videa na ličnim uređajima, uključujući telefone koji imaju instalirane zvanične aplikacije, rekao je portparol potvrđujući pisanje sajta Euractiv.

Zaposleni moraju da uklone aplikaciju što je pre moguće i to treba da učine do 15. marta.

Šef za unutrašnje tržište EU Tijeri Breton (Thierry Breton) rekao je na konferenciji za novinare 23. februara da je EU veoma fokusirana na sajber bezbednost odbijajući da pruži dodatne detalje o tome da li je bilo incidenata u vezi sa TikTok-om.

Portparol Evropske komisije rekao je da odluka nije donesena ni pod kakvim pritiskom Sjedinjenih Država.

Upitan o mogućoj budućoj sličnoj zabrani kineske popularne aplikacije za razmenu poruka WeChat, portparol je rekao da WeChat nije spomenut u razgovorima.

On je takođe odbio da precizira kako će tehničke službe Komisije primeniti i nadgledati zabranu TikTok-a na uređajima zaposlenih.

TikTok je u reakciji na ovu izjavu saopštio da je zasnovana na pogrešnim idejama o toj platformi.

„Razočarani smo ovom odlukom, za koju verujemo da je pogrešna i zasnovana na fundamentalnim zabludama“, rekao je portparol te kompanije.

Sjedinjene Države su prošle godine zabranile aplikaciju na uređajima federalne vlade, a pojedini američki zakonodavci pokušavaju da zabrane TikTok-u da radi u Sjedinjenim Državama.

Prošlog meseca, holandska vlada je navodno savetovala javne zvaničnike da izbegavaju tu aplikaciju zbog sličnih zabrinutosti.

U novembru, TikTok je priznao da neko osoblje u Kini može pristupiti podacima evropskih korisnika.

Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chev boravio je prošlog meseca u Briselu na razgovorima sa zvaničnicima EU tokom kojih su upozorili TikTok da osigura sigurnost podataka evropskih korisnika.

TikTok je takođe obećao da će podatke američkih korisnika držati u Sjedinjenim Državama kako bi ublažio zabrinutost Vašingtona.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend