17. dec 2020.

Da li je RTS vlasništvo svih građana?

Ponovo se rasplamsala polemika o ulozi i značaju Radio-televizije Srbije kao javnog medijskog servisa.

Ovog puta povod debate je predlog o povećanju pretplate.

Inače, oduvek je ideja predlagača bila da svi građani Srbije podjednako snose trošak servisa (pa makar on bio i medijski) da bi ga lakše uzurpirala grupa besprizornih hohštaplera.

I ovog puta, kao i u bezbroj slučajeva do sada, u pitanju je čista manipulacija.

Neprestano smo u prilici da slušamo, kao i ovih dana, kako je „RTS kao javni servis u vlasništvu svih građana Srbije“, pa valjda zato svi treba da ga finansiraju i ne pitaju koliko to košta i šta za to dobijaju.

To je reklamni trik te medijske kuće, to je pokriće vladajuće partije za povećanje pretplate, to je argument opozicionih partija za oslobađanje RTS-a od naprednjačkog jarma, to je „nepobitni dokaz“ organizacija civilnog društva i medijskih udruženja kako treba da izgleda budući javni medijski servis u Srbiji.

Šta znači vlasništvo?

Odnosno, šta znači stav da su „svi građani vlasnici (suvlasnici) Radio-televizije Srbije“?

Najpre, to znači da svaki punoletni građanin Srbije (6,7 miliona upisanih u birački spisak ili 5,5 miliona koji su dobili po 100 evra) ima „papir“ kojim dokazuje da je suvlasnik Javnog medijskog servisa.

Taj papir zove se akcija (deonica) i može da bude poklonjen ili kupljen.

Dakle, svaki (su)vlasnik morao bi da ima pravno valjani dokaz kojim potvrđuje da je kupio ili dobio na poklon akcije (jednu ili više) i da je regularno upisan u Centralni registar hartija od vrednosti kao posednik određenog procenta imovine koja se zove RTS.

To dalje znači da na osnovu vlasništva svaki građanin Srbije može tim akcijama da trguje (prodaje/kupuje).

Trgovina je uglavnom organizovana na berzi.

Ali, posedovanje akcija RTS-a pruža još neke (neslućene) pogodnosti vlasnicima akcija.

Mogu, na primer, da se sa ostalim suvlasnicima (akcionarima, deoničarima) organizuju u skupštinu akcionara.

Skupština akcionara je najviši organ upravljanja, organ vlasnika u kojem neposredno učestvuju ili imaju svoje predstavnike svi akcionari.

Skupština vlasnika (ili njihovim predstavnika) određuje strukturu ostalih organa koji će obavljati funkcije upravljanja i nadzora i bira direktora i odbor direktora koji joj odgovara za svoj rad.

Skupšina vlasnika RTS-a bira i glavnog i odgovornog urednika informativnog programa Javnog medijskog servisa.

Sve te pogodnosti svim građanima Srbije omogućava vlasništvo u imovini koja se zove RTS.

Sve ostalo je laža i paralaža koja omogućava uzurpaciju Javnog medijskog servisa od jedne (bilo koje i čije) grupe koja neovlašćeno (pa zato i neodgovorno) zloupotrebljava Javni medijski servis za uske lične i partijske interese.

Ako je RTS „u vlasništvu svih građana Srbije“ – kako tvrde menadžment te javne kuće, vlast, opozicija, mediji i nevladine organizacije – mogu li da pitam: Gde su moje akcije (deonice)?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend