23. avg 2017.

Dačić: Nisam diskriminisao medije

Nisam nikog diskriminisao. Tanjug mi je prvi tražio izjavu, i nakon toga nisam nikome davao izjave. Ni agencijama, ni štampanim niti elektronskim medijima - kaže za Danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, reagujući na osudu stručne javnosti zbog diskriminatorskog postupka prema ostalim medijima, pre svega agencijama Beta i FoNet.

Ivica Dačić; Foto: mc.rs

Ove agencije su oštro protestovale zbog „diskriminatorske odluke Ivice Dačića da izjavu o izuzetno važnom pitanju međunarodne pozicije i bezbednosti zemlje, kao što je povlačenje osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju, da samo Tanjugu, čiji je rad, odlukom Vlade Srbije, prestao još pre više od godinu i po dana“.

Glavni i odgovorni urednik Bete Dragan Janjić kaže za Danas da su informacije iz Dačićevog kabineta u suprotnosti sa onim što je ministar izjavio našem listu.

– Beta je prva imala informaciju o događajima u Makedoniji, jer u Skoplju imamo dopisnika. Istog momenta, prekjuče ujutru, poslali smo zahtev Ministarstvu spoljnih poslova tražeći Dačićevu izjavu. Odgovorili su nam da će se obratiti svim medijima saopštenjem. To je potom potvrdila i premijerka Ana Brnabić, najavljujući saopštenje, da bi nas MSP naknadno obavestilo da će Dačić izjavu dati samo Tanjugu – ističe Janjić.

On dodaje da se uopšte ne postavlja pitanje „ko je prvi tražio izjavu“, već je problem u tome što je ministar odlučio da se obrati samo jednom mediju, o veoma važnom državnom pitanju.

– Ne sporim pravo bilo kom funkcioneru da bira medij kome će dati izjavu. Međutim, kada se radi o jako bitnim temama od javnog interesa, trebalo je da se obrati saopštenjem, kako je prvobitno najavio. Reagovali smo zbog njegovog naknadnog stava da će izjavu dati samo Tanjugu – naglašava Janjić.

Slično iskustvo imala je i agencija FoNet, o čemu svedoči njen glavni i odgovorni urednik Zoran Sekulić.

– Pošto je u ponedeljak ujutru u elektronskim i onlajn medijima najavljeno da će se ministar Dačić u toku dana oglasiti povodom povlačenja osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju, oko 10 časova pozvao sam telefonom pres-službu Ministarstva spoljnih poslova, uredno se predstavio, i pitao da li i kada planiraju konferenciju za novinare. Objašnjeno mi je da konferencije za novinare sigurno neće biti, ali da je još neizvesno da li će ministar u podne objaviti saopštenje ili dati izjavu Tanjugu – kaže Sekulić za Danas. On dodaje da je pres-službi ministarstva rekao da je i FoNet zainteresovan za izjavu i da nema razloga da druge novinske agencije ne budu prisutne.

– Ljubazno mi je, i naizgled sa razumevanjem, odgovoreno da će naš zahtev biti prenet i da će me obavestiti o ishodu. Posle toga mi se niko nije javio, ali se izjava ministra ubrzo pojavila u javnom opticaju, posredstvom Tanjuga. Nedopustivo je da se, prilikom saopštavanja zvaničnih državnih stavova od prvorazrednog javnog značaja, pravi bilo kakva selekcija ili diskriminacija medija, pa kriterijum „ko je prvi tražio“ u takvim situacijama smatram neprihvatljivim – ističe Sekulić.

Nakon Dačićeve izjave date Tanjugu, Beta i FoNet su oštro protestovale, navodeći da se na ovaj način drastično narušava ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu „i daje izrazita prednost agenciji čiji je status odavno morao da bude rešen u skladu sa zakonom. Time su naročito pogođene druge novinske agencije koje legalno posluju na tržištu Srbije, ali i njihovi korisnici širom zemlje i regiona“.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić kaže da aktuelna vlast od početka diskriminiše narod i deli ga na one koji su za i protiv njih, te je suludo očekivati da se drugačije ponaša kad su u pitanju mediji ili agencije.

– Nije Dačić od onih koji bi da biraju medije, prodao bi taj zarad pet minuta medijske slave i pola Predsedništva SPS-a. Problem je što svevideći i sveznajući registruje svaki njegov potez, pa Dačić vaga i šta će i gde će šta reći. On je u ovom slučaju samo falsifikat originalovog falsifikata. Mislim da ponekad čak i Vučiću smeta to beskonačno kopiranje njega, svakog dana i u svakom pogledu – oštar je Lekić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović kaže za naš list da kriza u odnosima sa Makedonijom izaziva veliku pažnju javnosti, pa zvaničnici koji se tim povodom oglašavaju ne bi smeli da ograničavaju pristup medija informacijama o njoj.

– Ovakav događaj zahteva da ministar spoljnih poslova održi konferenciju za štampu na kojoj bi novinari svih medija mogli da postave pitanja i na njih dobiju detaljne odgovore – zaključuje Radomirović.

Lekić: Vučić odlučuje o svemu

– Sve dok Vučić ne tresne rukom o sto i jasno kaže da samo on ima pravo da medije i novinare deli na podobne, nepodobne i ološ, ministri, čelni ljudi SNS-a a i neki lideri „opozicije“ pažljivo će vagati gde će i kome će izrecitovati unapred naučene replike i visokoumne državnopolitičke invektive. Što se svakako neće desiti skorije. Drugim rečima: tome se, u ovom trenutku, može stati na put baš kao i Vučiću – nikako – smatra Slaviša Lekić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend