21. feb 2020.

DJB predao Skupštini predlog izmena Zakona o medijima

Dosta je bilo (DJB) dostavio je Skupštini Srbije predlog izmena Zakona o medijima koje imaju za cilj da spreče monopol kablovskih operatera i stave interes građana za medijski pluralizam ispred interesa kapitala.

Kako je navedeno, izmene su dostavljene „u svetlu sukoba dva najveća kablovska operatera u Srbiji, Telekoma u vlasništvu države Srbije i SBB-a u vlasništvu strane kompanije United Media grupe, i činjenice da kablovski operateri zloupotrebljavaju svoj monopolski položaj i ograničavaju građanima Srbije sadržaj koji mogu da gledaju preko malih ekrana“.

„Izmene zakona predviđaju da svi TV kanali koji žele da se emituju u Srbiji moraju da dobiju dozvolu REM-a za to. Ova izmena će značiti da će svi kanali Pink-a, ali i N1 i Nove S, morati da pribave dozvole REM-a za emitovanje koje danas nemaju“, saopštio je DJB.

Izmene takođe predviđaju da kanali koji se uvoze, odnosno samo reemituju u Srbiji, neće moći da prikazuju reklame namenjene domaćem tržištu.

„Ovom odredbom se štite svi domaći emiteri bez izuzetka. Ova izmena znači da će i Pink i N1 i Nova S, ukoliko žele da zarađuju novac od reklama u Srbiji, morati da prekinu praksu izbegavanja plaćanja poreza i reemitovanja svog programa preko trećih zemalja, koga svakako proizvode u Srbiji“, naveo je DJB.

Izmene predviđaju i da će kablovski operateri morati da emituju svaki TV kanal koji ima dozvolu REM-a.

„Komercijalni uslovi emitovanje će zavisiti isključivo od gledanosti TV kanala. Interes građana je raznovrsnost programa. Građani će svojim gledanjem praktično određivati finansiranje različitih domaćih TV kanala koji imaju dozvolu REM-a“, predložio je DJB.

Izmene predviđaju i „vraćanje na ranije zakonsko rešenje koje je SNS ukinuo, a koje predviđa da vlasnik kablovskog operatera i vlasnik TV kanala ne mogu da budu isti“.

Time se, naglašeno je, „sprečava monopol i usmerava fokus i operatera i vlasnika TV kanala isključivo na kvalitet ponude“.

„Cilj svih ovih zakonskih promena je ukidanje monopola, odnosno bipola koje je očigledno nastao u medijskom prostoru Srbije, jer stavljaju interes građana i kvalitet programa na prvo mesto, iznad interesa kompanija. TV kanali će morati svojim kvalitetom da se takmiče za pažnju gledalaca, a ne da privilegovani kanali koje forsiraju kablovski operateri budu zaštićeni od konkurencije i dobijaju novac građana onako kako to odrede kablovski operateri. Pitaće se građani“, saopštio je DJB.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend