12. sep 2020.

Dve prijave za generalnog direktora RTS-a, Bujošević se, za sada, nije kandidovao

Iako je ostalo deset dana za prijave na konkurs za generalnog direktora Radio-televizije Srbije, Upravnom odboru ove medijske kuće stigle su dve prijave, među kojima nema prijave sadašnjeg vršioca dužnosti Dragana Bujoševića.

Foto: Cenzolovka

Kako saznaje UNS, jedan od kandidata koji je poslao prijavu na konkurs RTS-a nije ispunio formalne uslove konkursa, jer nije bio na rukovodećim poslovima deset godina.

Upravni odbor RTS-a je 19. avgusta poništio konkurs za generalnog direktora jer članovi odbora nisu podržali ni snimatelja Vaska Vaskovića, ni odgovornog urednika PGP RTS-a Marka Milutinovića da budu na čelu javnog servisa. Za vršioca dužnosti generalnog direktora po drugi put imenovan je Dragan Bujošević.

Prethodno je, tokom konkursa, odbačena kandidatura Bujoševića jer prijava nije bila potpisana.

Upravni odbor RTS-a je zatim zatražio mišljenje Ministarstva kulture i informisanja da li Bujošević može biti dva puta vršilac dužnosti generalnog direktora RTS-a.

Ministarstvo je odgovorilo da ne postoje prepreke da Bujošević bude i vršilac dužnosti dva puta, ako već isti generalni direktor u dva mandata može da bude na čelu RTS-a, saznaje UNS.

Obrazlažući zašto u avgustu nije izabran generalni direktor, predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić rekao je da članovi odbora „nisu stekli utisak da bi iko od kandidata na adekvatan način vodio kuću u budućnosti“.

Jedan od kandidata Vasko Vasović izrazio je, međutim, nezadovoljstvo jer je konkurs poništen, istakao da je reč o farsi i da se neće ponovo prijaviti za generalnog direktora RTS-a, jer bi time dao legitimitet Upravnom odboru, koji je upravo on srušio.

Ko će biti na čelu javnog servisa, da li će on biti izabran i ko je adekvatan za to mesto važno je pitanje za javnost, s obzirom na to da su prošle godine od 55 odsto prihoda RTS-a činile naplate takse od građana.

J. P.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend