23. apr 2020.

Dvoje članova REM: Stanje u medijima loše, pokušavamo da popravimo

Članovi Saveta REM-a Slobodan Cvejić i Judita Popović saopštili su danas da je "stanje u medijima u Srbiji veoma loše i da će biti teško prevazići podelu na 'naše' i 'njihove' medije" ali da "ulažu napor da se ovo stanje poboljša".

Foto: Jana Nikolić, SĆF

„Na nekoliko sednica održanih u dva meseca od kada Savet REM-a radi u punom sastavu, uverili smo se da nismo jedini članovi Saveta koji imaju ovakav stav i u tom smislu nastojimo i da se u Savetu REM-a prevazidje podela na ‘stare’ i ‘nove’ članove“, navodi se u saopštenju izdatom povodom izjave poslanika Janka Veselinovića o radu REM-a.

„O izjavi gospodina Veselinovića da, kako je prenela Beta, ‘novi članovi nemaju profesionalni integritet i da su se odlično uklopili u stanje prećutkivanja i zanemarivanja…’, javnost će moći da donese sud na osnovu zapisnika sa sednica Saveta REM-a, kada oni budu dostupni na sajtu“, kaže se u saopštenju.

Dvoje čnova Saveta REM-a navode da iz njihovih dosadašnjih inicijativa, podnetih sa idejom da se stanje u elektronskim medijima poboljša, nije proizašao konkretan rezultat i da je „u tom smislu, moguće i da će se izbor pet novih članova REM-a ispostaviti, kako Verselinović kaže, kao farsa, ali mi verujemo da je prerano za takav zaključak“.

„Da bi se odlučivanje i protok informacija o sednicama Saveta učinili bržim tražili smo, na žalost neuspešno, da se sednice Saveta održavaju on-line. Zbog toga još uvek ne možete zvanično da vidite kako su prošla dva naša zahteva da se emitovanje rijaliti programa ograniči na zakonom propisano vreme od 23-06, kao što ne možete da vidite ni da smo u skladu sa propisima kojima se upravlja REM-om već tražili pokretanje postupka u vezi sa promovisanjem terapije ozonom na TV Pink od strane njenog vlasnika“, navedeno je u saopštenju.

„Jedina politika kojom se nas dvoje upravljamo u radu Saveta REM-a je politika slobodnih medija, profesionalnog novinarstva, odgovornog izveštavanja i uredjenog medijskog prostora. Mi želimo da REM funkcioniše kao transparentna i nezavisna institucija koja se dosledno pridržava propisa koji uredjuju njegovo poslovanje. Nadamo se da je to politika i želja i gospodina Veselinovića“, poručilo je dvoje članova Saveta REM-a.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend