02. jun 2020.

Gotovo sav novac namenjen medijima Jagodina godinama daje Kopernikusu

Ista komisija gotovo sav novac iz budžeta godinama dodeljuje televiziji iza koje stoji Srđan Milovanović, vlasnik Prve i B92, i brat poverenika SNS-a u Nišu Zvezdana Milovanovića

Foto: Jutjub snimak ekrana

Na nedavno završenom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa Jagodina je od ukupno 5.600.000 dinara, čak 4.750.000 dodelila jednoj firmi koja u svom vlasništvu ima tri medija – Kopernikus radio-televiziji Jagodina d.o.o.

Činjenica da je većina sredstava otišla Kopernikusu nije veliko iznenađenje. Naprotiv, iznenađuje to što je u Jagodini projekat bilo koje druge medijske kuće uopšte dobio makar i skromna sredstva.

Naime, Grad Jagodina je u periodu od 2015. do 2020. godine, kroz konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa podelio ukupno 30.929.998 dinara budžetskog novca.

Čak 95,15 odsto dodeljenih sredstava inkasirao je Kopernikus, odnosno nešto manje od 30 miliona.

Ista komisija

Ovakve odluke ne treba da iznenade ako se imaju u vidu činjenice da o raspodeli para svake godine odlučuje komisija u istom sastavu, a da je Kopernikus radio-televizija Jagodina zapravo nekadašnje Javno informativno preduzeće „Novi put“ iz Jagodine, u čijem sastavu posluju istoimene novine, kao i radio i televizija.

Bez obzira na predloge brojnih novinarskih i medijskih udruženja, jagodinsku komisiju svake godine čine dva predstavnika Kluba novinara Pomoravlja, Dušan Aničić i Stanimir Stanković, dok je treći član Dragan Marković, šef dopisništva RTS-a u Jagodini i član Udruženja sportskih novinara Srbije.

Kopernikus je nastavio da dobija budžetski novac, čak i pošto 2016. godine za „projektne aktivnosti“ nije iskoristio 3,2 od ukupno 7,2 miliona dinara, koliko je dobio na konkursu

Tako je Jagodina, kroz konkurs, praktično samo nastavila da finansira firmu čiji je ranije bila vlasnik.

Kopernikus je nastavio da dobija budžetski novac, čak i kada je Državna revizorska institucija (DRI) u izveštaju o poslovanju Grada Jagodine u 2016. godini navela da ova medijska kuća za „projektne aktivnosti“ nije iskoristila 3,2 od ukupno 7,2 miliona dinara, koliko je dobila na konkursu te godine.

Više od tri miliona Kopernikus RTV Jagodina koristio je za „pokrivanje troškova redovnog funkcionisanja medija, kao i za plaćanje troškova po sudskim poravnanjima, zateznih kamata i troškova nastalih pre početka realizacije projekta“, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije.

Grad Jagodina pritom nije tražio vraćanje nenamenski utrošenih sredstava u skladu sa zaključenim ugovorom.

Od 2015. do 2019. godine samo su Kopernikusova tri medija dobijala novac na konkursima.

Lane su sredstva na konkursu dobili još i portal Infocentrala (200.000 dinara) i Televizija Bell amie iz Niša (400.000 dinara), dok je 5.000.000 dinara dodeljeno Kopernikusu.

Gradska uprava Jagodine, foto: Gugl

Uvreda, a ne sredstva za realizaciju projekta

Ove godine, pored Kopernikusa, novac za realizaciju projekata dodeljen je i portalu Infocentrala (250.000 dinara), Televiziji Bell amie (300.000 dinara) i Moravskim novinama (300.000 dinara). Kopernikusu je pak otišlo 84,8 odsto ovogodišnjeg medijskog budžeta.

Jagodinsku komisiju svake godine čine dva predstavnika Kluba novinara Pomoravlja, Dušan Aničić i Stanimir Stanković, te Dragan Marković, šef dopisništva RTS-a i član Udruženja sportskih novinara Srbije

Goran Jevremović, vlasnik preduzeća Centralmedia d.o.o. i urednik Moravskih novina, odlučio je da 300.000 dinara, koliko je njegov medij dobio na ovogodišnjem konkursu, vrati u budžet.

„Pošto sam obavešten da je za projekat odobreno 300.000 dinara, što je više pokušaj uvrede nego želja da se realizuje medijski projekat, nisam u mogućnosti da to prihvatim i potpišem rešenje. Kao što sam ranije naveo u propratnom pismu, projekat ’Jagodina u Moravskim vestima’ biće realizovan u skromnijem obimu od predviđenog, tako da građani neće ostati uskraćeni za istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje. To smatrajte mojim poklonom Gradu Jagodini i građanima mog rodnog grada“, naveo je Jevremović u obrazloženju svoje odluke dostavljene Gradu.

Jevremovića je, da podsetimo, Grad Jagodina 2018. godine tužio zbog objavljivanja teksta u kom su preneti nalazi iz izveštaja Državne revizorske institucije o trošenju budžetskih sredstava u 2016. godini.

Tužba je posle nekoliko meseci povučena, ali je zbog pritisaka koje je trpeo, Jevremović firmu Centralmedia preselio u Ćupriju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend