07. jul 2023.

Ipak je moguće: Subotička skupština otvorena prema novinarima, političari s njima komuniciraju s poštovanjem

Izveštači iz Skupštine grada Subotice primećuju da ona u poslednje tri godine radi mnogo otvorenije prema javnosti. Sada se osećaju dobrodošlima u Gradskoj kući, a detaljne informacije o dnevnom redu sednica Parlamenta dobijaju na redovnim brifinzima. Dozvoljeno im je da sede u skupštinskoj sali s odbornicima, a komunikaciju s njima u ovom sazivu krase - uljudnost i poštovanje

Skupština Subotice (foto: Natalija Jakovljević)

„Novinari u Subotici su dobrodošli na sednice Skupštine grada“, rekli su subotički novinari za Cenzolovku, i imaju pristup materijalima, dok su predstavnici vlasti i odbornici iz različitih partija dostupni novinarima za sva pitanja, pa i ona koja nisu u vezi s tačkama dnevnog reda skupštinskih zasedanja.

Ustaljena je i praksa da dan pre sednice Skupštine grada, koja se održava svakog prvog četvrtka u mesecu, predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor pred novinarima u gradskom Pres centru najavljuje najvažnije tačke koje će se naći na dnevnom redu i o kojima će raspravljati odbornici i odbornice, a novinari mogu uvek da postavljaju pitanja, pa i ona koja nisu u vezi s odlukama koje donosi Skupština.

Novinari danas čak mogu da sede u sali s odbornicima i tako prate raspravu, a nekad su morali da idu gore na balkon, što nije bilo praktično za izveštavanje, naročito ako ste televizijski novinar (Marijana Tolimir, TV Subotica)

Na sednice raznih odbora novinari ne dobijaju poseban poziv, ali se već dešavalo da su organizovane i javne sednice, javne rasprave određenih odbora, gde se raspravljalo o važnim gradskim problemima. Novinari su u najvećem broju prisustvovali ovakvim sednicama i sa njih izveštavali bez problema.

Iako je Skupština često mesto međusobne rasprave, sučeljavanja različitih mišljenja vlasti i opozicije, ipak je i dalje reč o „glasačkoj mašineriji“ vlasti gde se sve odluke donose sinhronizovano.

Pre samo nekoliko godina nije sve izgledalo tako. Novinari su tokom istraživanja Slavko Ćuruvija fondacije 2017, recimo, svedočili kako je lokalna vlast bila potpuno zatvorena.

Isakov: U odnosu na raniji period prisutna je veća transparentnost u radu

Dugogodišnja novinarka Politike Aleksandra Isakov, koja redovno prati sednice Skupštine grada Subotice, kaže za Cenzolovku da ne postoji nijedna prepreka da novinari prisustvuju sednicama. Svi materijali su dostupni na sajtu grada u elektronskoj formi, a dostavljaju se i mejlom kada se novinari pozivaju na sednice.

„Aktuelni predsednik Skupštine grada uveo je praksu konferencija za novinare dan pred najavljenu sednicu, na kojima obrazlaže teme koje su na dnevnom redu. Ako postoji dilema oko nekih tema, to je prilika da se postave pitanja i dobiju objašnjenja”, navela je ona.

Ono što je valjalo nisam menjao i uveo sam novinu za koju mislim da svakako doprinosi još većoj otvorenosti Skupštine grada Subotice (Balint Pastor, predsednik SG Subotice)

Prema njenom mišljenju, spremnost odbornika da odgovaraju na novinarska pitanja uvek zavisi od njih samih. Prema njenom iskustvu, u sadašnjem sazivu, niko od odbornika koji je zamoljen za komentar to nije odbio.

„Sednice Skupštine grada su otvorene za javnost, postoji televizijski prenos u realnom vremenu, sednice mogu da se gledaju i odloženo i na internet platformama, pa novinari i građani imaju načina da se obaveste o radu gradskih odbornika i odlukama koje donose”, ocenila je Isakov.

Ona je objasnila da od zainteresovanosti novinara za određenu temu zavisi i to da li će prisustvovati i sednicama skupštinskih tela ili tražiti zapisnike sa njihovih sednica.

Smatra da je u odnosu na nekoliko prethodnih godina i na prethodni saziv Skupštine danas rad tog parlamenta transparentniji, otvoreniji, odbornici su spremni da izađu u susret u vezi s traženim informacijama.

„Promenjeni su i ton obraćanja i način razgovora s novinarima, a koje sada karakterišu uljudnost i poštovanje profesije i ličnosti”, istakla je Isakov. Ranije je, kaže, imala problema da dobije određene informacije, kao i izjave, što je ponekad bilo praćeno i neprimerenim reakcijama.

Tolimir: Uhodan sistem koji odlično funkciniše

Novinarka TV Subotica Marijana Tolimir, koja je takođe prisutna na svakom lokalnom skupštinskom zasedanju, kaže za Cenzolovku da su u poslednjih osam godina, koliko radi za ovu televiziju, ona i njene kolege uvek bili dobrodošli na sednice Skupštine grada, za koju kaže da je transparentna u radu.

U poslednje tri godine promenjeni su i ton obraćanja i način razgovora odbornika s novinarima, a koje sada karakterišu uljudnost i poštovanje profesije i ličnosti. Ranije sam imala problema da dobijem određene informacije, kao i izjave, što je ponekad bilo praćeno i neprimerenim reakcijama (Aleksandra Isakov, Politika)

„Na sednicama izjave ne daju samo odbornici, već je za saradnju otvoren i gradonačelnik Subotice, tako da se često sa skupštinskih zasedanja vratimo u redakciju s više tema“, rekla je Tolimir.

„Kako su mi rekle starije kolege, nekada su novinari morali da idu gore na balkon, što verujem da nije bilo praktično za izveštavanje, naročito ako ste televizijski novinar“, napominje Tolimir.

„Zaista nemam zamerki. I ne govorim ovo samo kao neko ko je novinarka na lokalu i koju svi poznaju, već smo nebrojeno puta svedočili i dolasku ekipa sa nacionalnih televizija koje su jednako izveštavale kao i mi, dakle bez ikakvih poteškoća“, objasnila je Tolimir.

Pastor: U Skupštini su i vlast i opozicija otvorene

Predsednik Skupštine grada Balint Pastor za Cenzolovku kaže da je za tri godine, od kada se nalazi na toj funkciji, nastojao da Skupština bude potpuno otvorena prema novinarima i za javnost.

„Ono što je valjalo nisam menjao i uveo sam novinu za koju mislim da svakako doprinosi još većoj otvorenosti Skupštine grada Subotice. Novinarske konferencije održavam svake prve nedelje u mesecu kako bi se javnost upoznala s materijalima i dnevnim redom predstojeće sednice Skupštine“, kaže on.

Na tim konferencijama novinari, potvrđuje Pastor, mogu pitati bilo šta, ne samo ono što je na dnevnom redu Skupštine.

„I na sednicama Skupštine su svi otvoreni, i vlast i opozicija, svi odbornici, sednice se uživo prenose preko interneta i direktno putem televizijskog prenosa, što nije slučaj u svim jedinicama lokalne samouprave“, kazao je Pastor i dodaje da je zadovoljan i da ne vidi mogućnost da Skupština bude još otvorenija.


*Autorka je novinarka portala Magločistač (Subotica)

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend