07. jul 2023.

„Sa zgražavanjem gledam na naslovne strane tabloida o Ribnikaru“: Roditelj učenika za Danas o izveštavanju medija i početku rekonstrukcije škole

“Kao roditelj sa zgražavanjem gledam na naslovne strane tabloida u kojima se gotovo svakodnevno piše o tragediji u Ribnikaru. Iako se trudim da ne pratim medije na koje je Savet za štampu imao primedbu, jednostavno ne mogu da ih ne vidim i izbegnem. U izveštavanju, od tragedije do današnjeg dana, bilo je previše senzacionalizma, ali tabloidi su prednjačili i ne prestaju da šire poluinformacije i spekulacije”, kaže za Danas Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Nedavno je Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila da je više medija prekršilo Kodeks novinara Srbije, najviše pisanjem o dva masovna ubistva koja su se početkom maja dogodila u Srbiji, od kojih je jedno u Ribnikaru. Među medijima koji su po različitim osnovima prekršili Kodeks su Informer, Večernje novosti, Alo, Kurir, Blic, Starčevačke novine, kao i portali Glas javnosti, Blic, Informer, Alo i Nova.

Istovremeno, dva meseca posle tragedije u Ribnikaru, danas je počela i rekonstrukcija te škole.

Naš sagovornik dodaje da su mnogi mediji zloupotrebili tragedije koje su se desile početkom maja u Srbiji, a da pojedini, u nedostatku ideja, „popunjavaju prostor stvarima koje su odurne“.

– Svaka naslovna strana na kojoj se pojavljuje učinilac krivičnog dela, učenik K. K, deci otežava povratak u normalu i to posebno sada, dva meseca nakon pucnjave, kada ulaze u fazu u kojoj lakše treba da prebole sve što se desilo. Svaki put kada se nešto o tragediji objavi, deca se vraćaju dva koraka unazad. Dodatan problem nam stvara i to što nas zovu za komentar, a to pokušavamo da izbegnemo – ističe Đorđević.

On dodaje da je, kao predsednik Saveta roditelja, rekao novinarima da će se oglašavati samo kada zaista bude imao šta da kaže.

Nismo zadovoljni radovima u Ribnikaru

Osvrćući se na činjenicu da su danas počeli radovi na rekonstrukciji škole, Đorđević ističe da roditelji iz Ribnikara nisu zadovoljni predviđenim radovima na rekonstrukciji škole do 1. septembra.

– Smatramo da postoji mogućnost da se za to vreme uradi i više. Ono što je predviđeno ugovorom u vezi prve faze je premalo, a ima i nekih nelogičnosti. Radićemo parket i zidove, a nećemo srediti krov. Upropastićemo i ono što je počelo da se radi – navodi Đorđević.

On dodaje da su juče razgovarali sa predstavnicima izvođača radova i predstavnicima nadzornih organa, te da veruje da će uvažiti njihove primedbe.

Sa druge strane, kada je reč o izveštavanju medija o tragediji u „Ribnikaru“ Rodoljub Šabić, advokat i predstavnik civilnog sektora u Komisiji za žalbe, kaže za Danas da je savim očigledno da je u izveštavanju o dva tragična masovna zločina počinjeno više različitih prekršaja Kodeksa.

– Iako ni u kom slučaju medije ne oslobađa odgovornosti, mislim da je za takvo senzacionalističko izveštavanje inicijalno kriva vlast. Već na početku istrage predstavnici MUP-a, čak i predsednik Republike, su na konferenciji za medije u javnost izneli brojne podatke na način koji je u suprotnosti sa potrebama normalnog toka postupka, sa poštovanjem prezumpcije nevinosti i zajamčenim zaštitom privatnosti – ukazuje Šabić.

Dodaje da su oni izneli podatke čije lansiranje u javnost je ne samo problematično sa stanovišta Zakona o krivičnom postupku, nego i direktno suprotno sa odredbama nekoliko zakona koji uređuju prava pacijenata, pravni položaj maloletnika u krivičnom postupku, zaštitu podataka o ličnosti, pa i Krivičnim zakonikom.

– Moglo se i moralo očekivati da će mnogi mediji, posebno tabloidi, izveštavati na sličan način i da će ignorisati relevantne odredbe Kodeksa. Po Kodeksu, izveštavanje o događajima koji uključuju bol i šok treba da bude na način koji izražava saosećanje i diskreciju, a mnogi tekstovi to više nego očigledno nisu ni izbliza bili – ističe naš sagovornik.

On podseća da odredbe Kodeksa zabranjuju i objavljivanje fotografija i drugih ličnih podataka na osnovu kojih se mogu identifikovati akteri i žrtve zločina, pre nego što ih vlast zvanično objavi.

– Ali pošto ih je vlast makar i nezakonito objavila, bilo je gotovo neizbežno očekivati da ih, pogotovo tabloidi, tretiraju na “odgovarajući” način i da “zaborave” na lepu rečenicu iz smernica za primenu Kodeksa – “čak i kad nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti počinioci ili žrtve mediji tu informaciju ne smeju da prenose” – navodi Šabić.

On nastavak kontinuiranog senzacionslidtčkog izveštavanja na osnovu poluinformacija i spekulacija, uz kršenje elementarnog pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama, i minimalnih standarda zaštite privatnosti, može biti motivisan podizanjem tiraža, ali i skretanjem pažnje javnosti sa nekih drugih tema koje zaslužuju pažnju.

– Šta god da je motiv, razume se da je štetno. Egzistencijalno bitan zadatak pravih, profesionalnih i odgovornih novinara je i da se takvoj praksi suprotstave. A, ako država odnosno vlast neće, civilno društvo treba da im u tome pomogne – poručuje Šabić.

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić kaže za Danas da se kršenje Kodeksa kod izveštavanja o tragedijama, odnosno o dve masovne pucnjave, između ostalog, ogledalo u objavljivanju navodnog iskaza osumnjičenog datog policiji, čime su retraumatizovane porodice žrtava i ugrožena čitava javnost, posebno maloletnici koji pročitaju taj sadržaj, kao i da ima osnova za stav i da je prekršena pretpostavka nevinosti.

Naš sagovornik ističe da se UNS konstantno zalaže za striktno poštovanje zakona i kodeksa kada je reč o zaštiti identiteta maloletnika i privatnosti njegove porodice.

– To znači da je nedopustivo da medijski sadržaj naškodi moralnom, intelektualnom, emotivnomi i socijalnom razvoju maloletnika, bez obzira o kojem maloletniku se radi, čak i onom koji je osumnjičen za najteža krivična dela. Osim toga, novinar je dužan da izbegava spekulacije u izveštavanju o nesrećama i tragedijama i trebalo bi da učini sve da izbegne retraumatizaciju članova porodica žrtava i njima bliskih ljudi – ukazuje Ćirić.

Prema njegovim rečima, ovde to, nažalost, najčešće nije slučaj i zato regulatorna tela imaju puno posla.

Roditelji ostaju pri zahtevu da se utvrdi odgovornost za objavljivanje spiska dece

Igor Đorđević ističe za Danas da Savet roditelja ne odustaje od zahteva da se utvrdi ko je odgovoran za objavljivanje spiska učenika koje je učinilac krivičnog dela K.K. navodno nameravao da ubije. On dodaje da po tom pitanju nema ništa novo, da se nisu čuli sa premijerkom, niti ih je bilo ko od predstavnika vlasti pozvao.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend