13. okt 2021.

Istraživačko novinarstvo na RTS način

Mnoge je prošle sedmice, pokazalo se naivno, obradovala vest da će RTS konačno da počne da se bavi aferama u kojima su umešani državni funkcioneri.

Foto: Cenzolovka

Najavljen je prilog o Pandorinim papirima u emisiji Oko, a jedan od gostiju bio je i urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, koji je sa svojim saradnicima, istraživačkim novinarima, priču o finansijskim malverzacijama u kojima je upleten sadašnji ministar finansija Siniša Mali otkrio još pre šest godina.

Sada je njihovo otkriće i potvrđeno u dokumentima do kojih su došli i analizirali novinari u preko 100 zemalja sveta, njih oko 600.

Siniša Mali je bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj, koje je kupio preko svoje dve ofšor kompanije, a ništa od toga nije prijavio nadležnim državnim organima u Srbiji, što je bio dužan da učini.

Dakle, prekršio je zakon.

Međutim, nakon odgledanog priloga na RTS-u ostaje gorčina u ustima onih naivnih, koji su poverovali da se u uređivačkoj politici javnog servisa konačno nešto menja na bolje.

Nažalost, menja se, ali na gore.

Kao jedan od sagovornika na temu Pandorinih papira, dokumenata koja otkrivaju finansijske malverzacije i utaju poreza moćnika širom sveta, pozvan je i kolumnista Informera Ivan Radovanović.

Iz njegovih usta čuli smo samo teorije zavere – da postoje neki tajni centri moći unutar novinarske profesije „za koje ne znamo ko su i za kog rade“, da iza svega možda stoji CIA.

Autorka priloga Anica Telesković takođe je posumnjala na CIA-u, pa je to pitala Dojčinovića.

Zatim je, ničim izazvana, pomenula Đilasa i Šolaka, čime je njen prilog dodatno degradiran, ne razlikujući se od svakodnevnih tabloidnih spinova.

Na kraju, možda i najgore u celoj priči, autorka ostavlja gledaocima da prosude ko je u pravu – KRIK ili Siniša Mali koji govori „sve je laž“.

O tome da li je Mali prekršio zakon (iako postoje DOKAZI da jeste), u krajnjoj instanci ne odlučuju ni novinari ni javnost, već tužilaštvo. RTS je „propustio“ da ih pita da li će reagovati.

Objektivnost RTS-a ne meri se brojem minuta u kojima je zastupljena opozicija, već upravo obrađivanjem tema u kojima su akteri nosioci vlasti – od Savamale, Krušika, „Tetke iz Kanade“, Jovanjice.

Ništa od toga nismo videli na javnom servisu, sem izjava političara u kojima oni demantuju svoju umešanost u kriminal i korupciju.

Ako novinari RTS ubuduće nameravaju da se bave aferama na način na koji su to učinili u slučaju Pandorinih papira, bolje da to i ne rade. Istraživačke priče im očigledno ne idu, a tabloida imamo sasvim dovoljno.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend