07. okt 2021.

Zašto Mali nije tužio KRIK, ako je nevin?

Bilo je pitanje trenutka kada će za Pandorine papire, projekat u kojem je učestvovalo nekoliko stotina novinara iz više od 100 zemalja sveta, biti kriv lider SSP Dragan Đilas.

Snimak ekrana, Alo.rs Jutjub

To što se u dokumentaciji pominje ministar finansija Siniša Mali kao neko ko je na sumnjiv način kupio 24 stana u Bugarskoj, kriv je Đilas, zato što je preko svojih „plaćenih“ novinara želeo da pronađe tajne račune Aleksandra Vučića, nije uspeo, pa je ponovo „aktivirao“ priču o stanovima Malog kojom se KRIK bavio pre šest godina. Ako je suditi po Informeru..

Ovaj tabloid je juče objavio tekst kako je za navedeni „poduhvat“ Dragan Đilas izdvojio preko 100.000 evra. Prostom logikom, nameće se zaključak da je lider opozicione partije iz Srbije potplatio stotine novinara širom sveta kako bi aktivirali priču o sumnjivim finansijskim aktivnostima Siniše Malog, a sve kako bi napakostio Aleksandru Vučiću.

Direktor CINS-a Branko Čečen podseća za Danas da Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, koji je radio na Pandorinim papirima, ima 280 članova iz preko 100 zemalja.

– To su najugledniji istraživački novinari sveta, nagrađivani i proslavljeni, neki i proganjani zbog svog rada. Đilas, naravno, ne može da ima ikakve veze sa Konzoricijumom, zato što profesionalni novinari ne rade kao plaćenici političara, ali to Vučićević teško može da razume, pošto odlično živi od prodaje naše profesije Aleksandru Vučiću – kaže Čečen, upitan da prokomentariše jučerašnji tekst Informera u kojem se za aktuelizovanje priče o 24 stana ministra finansija Siniše Malog optužuje Dragan Đilas, u nameri da „napakosti“ Aleksandru Vučiću.

– Dobro pitanje bi bilo – zašto Mali nije lepo tužio KRIK još u vreme prve priče o 24 stana, kad je tako nevin? Zašto ih ne tuži sada? Ili da samo objavi dokaze za svoje tvrdnje o nevinosti? Još bolje pitanje je – zašto mi ovde nagađamo, ako imamo tužilaštvo, Agenciju za sprečavanje korupcije i Upravu za sprečavanje pranja novca? A, da, Upravom upravlja Mali – naglašava Čečen.

Predsednik Udruženih sindikata „Sloga“ Željko Veselinović kaže za naš list da po Informeru i sličnim informatorima Srpske napredne stranke ispada da je Đilas platio celu međunarodnu mrežu istraživačkih novinara i da su oni usput zakačili i Blera i Putina i Đukanovića i mnoge druge svetske javne ličnosti samo da bi raskrinkali Sinišu Malog.

– To već nije ni za ozbiljne komentare već za smeh koliko ova vlast preko svojih glasila pokušava da nam vređa inteligenciju. Jasno je da je Siniša Mali vlasnik tih 24 stana u Bugarskoj i da je te stanove stekao dok je bio deo izvršne vlasti. Poštenim radom ih sigurno nije stekao jer mu zvanična primanja ne dozvoljavaju da kupi ni pokretni WC u luksuznom Bugarskom letovalištu, a kamoli 24 stana. To je svakako kupljeno nekim nelegalno stečenim novcem jer zašto bi otvarao ofšor račune na egzotičnim ostrvima ako je sve to bilo čisto – ističe Veselinović.

Prema njegovim rečima, Siniša Mali će svakako jednoga dana odgovarati zbog svega toga, ako ne pred domaćim sudovima onda bar pred međunaridnim, „ali bi ipak korisnije bilo da jednoga dana zakupi apartman u Zabeli ili Padinskoj skeli i da sav opljačkani novac vrati narodu“.

–  Sa druge strane svakako neće ni ovde snositi bilo kakvu odgovornost jer će ga njegov šef zaštititi kao što je štitio i Gašića i Lončara i Stefanovića, a evo sada i Koluviju pravdajući ga time da tona marihuane nije ništa. To što se svaka bitanga uhvaćena u pljački poziva na Aleksandra Vučića i time da je njihova pljačka ujedno napad na njega trebalo bi i samom Vučiću da bude opomena jer mu oni svakako poručuju time da mora da ih štiti inače će i njega povući sa sobom. Zato ni jedna od tih bitangi nikada nije niti odgovarala niti smenjena. Mislim da bi Siniša Mali jednoga dana bio idealan kandidat za zaštićenog svedoka jer on je svakako upoznat sa svim malverzacijama, mahinacijana i pljačkama državnog novca – zaključuje Veselinović.

Sociolog i istraživač BIRODI-ja Zoran Gavrilović ocenjuje za Danas da se previše pecamo na udice koje se puštaju sa ciljem da se diktiraju teme u javnost, a da Informer svojim tekstovima pokušava da skrene pažnju sa slučaja Mali.

– Sva javnost treba da se fokusira i vidi šta će Repubičko javno tužilaštvo da uradi po pitanju dokumenata do kojih su novinari došli. Sve ostalo je odvlačenje pažnje od činjenice da je u deo „CV-a“ jednog ministra posle problematičnog učešća u privatizaciji, plagiranju doktorata nađeno još jedno devijatno ponašanje – kaže Gavrilović.

Podsetimo, dokumenta u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ dokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime.

Kada su 2015. godine novinari KRIK-a i novinarske mreže OCCRP otkrili da je tada gradonačelnik Beograda Siniša Mali kupio 24 luksuzna stana u bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“ na obali Crnog mora, on je bio besan na medije, a novinare KRIK-a optužio je da lažu. Isto to je ponavlja i sada, a podršku ima i od predstavnika vlasti koji ne veruju međunarodnim dokazima.

Gunjić: Suviše tupava izmišljotina Informera

– Jedino što smo saznali iz te Informerove izmišljotine je šta nam je za danas spremila Služba u svojim svakodnevnim naporima da tabloidima isporuči ideje kojim je lažima najbolje se služiti u obračunu sa kim zatreba. Ponestaje im mašte za KRIK, očigledno. Ova izmišljotina je suviše tupava da bi i oni maloumni stanovnici Srbije, čiji se dobar deo okuplja oko tabloida, poverovali. Mislim da će ovi iz propagandnih agencija koje rade za Vučića morati da porazgovaraju i sa Službom i sa Informerovcima o tome kako da kreativnije pristupe napornom radu na izmišljanju optužbi protiv novinara i opozicije, nešto su zarđali – ocenjuje za Danas urednik Cenzolovke Perica Gunjić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend