06. nov 2019.

Javni servisi u regionu pod teškim političkim uticajem

Skoro 64 odsto ispitanika u Srbiji, Hrvatskoj, Moldaviji, Rumuniji, Albaniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu smatra da je javni servis u njihovoj zemlji pod političkim uticajem, pokazalo je istraživanje nemačke fondacije Konrad Adenauer.

U istraživanju pod nazivom „Stub demokratije na trusnom području“ (Javni servisi u jugoistočnoj Evropi), koje je predstavljeno danas na konferenciji Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMF) u Zagrebu, navodi se da je najviše ispitanika u Hrvatskoj (83 odsto), BiH (88 odsto) i Crnoj Gori (71 posto) i Srbiji (65 odsto), reklo da je javni servis pod političkim uticajem.

Da je javni servis važan za demokratiju smatra 68,1 odsto ispitanika, dok svaki drugi građanin u deset posmatranih zemalja gleda javni servis svakog dana (50,6 odsto).

Čak 70,5 odsto ispitanika bi da na javnom servisu želela da čuje i vidi vesti, obrazovni program (65,9 odsto), zabavni program (61,9 posto), kulturu (61,4), sport (60,6), dokumentarne filmove (57,1), filmove (52,7 odsto), a 38,2 odsto ispitanika bi želelo da gleda „talk show’ emisije.

Prilično nisko poverenje ispitanici u deset zemalja jugoistočne Evrope pokazali su prema medijima u svojim zemljama – javnim servisima ne veruje ili vrlo malo veruje čak 64,8 odsto ispitanika. Slično je sa privatnim televizijama – 64,9 posto i sa državnim radio stanicama – 70,1 odsto. Privatnim rado stanicama veruje 25,3 odsto ispitanika.

U kategoriji štampanih medija, poverenje u takođe vrlo nisko – 72,8 odsto ispitanika ne veruje ili vrlo malo veruje štampi, a onlajn medijima ne veruje 71,5 odsto ispitanika.

– Javni servisi nisu tu da služe političarima, nego da izveštavaju o stvarima važnim za građane. – rekao je Žan Filip de Tender, direktor Evropskog udruženja emitera (EBU), i dodao da javni servisi imaju glavnu ulogu u promociji različitosti i manjina. U istraživanju u deset zemalja sa oko 46,5 miliona stanovnika učestvovalo je 10.383 ispitanika (51,3 odsto žena i 48,7 odsto muškaraca).

Nagrada za CINS

Na konferenciji su dodeljene i nagrade u dve kategorije – profesionalni novinari i mladi novinari. Ermin Zatega iz BiH i Mubarek Asani iz Severne Makedonije dobili su nagradu u prvoj, a Arlis Alikaj iz Albanije u drugoj kategoriji. Jagoda Bastalić iz Hrvatske dobila je specijalno priznanje, a novinarka CINS-a Dina Đorđević dobila je nagradu za istraživačko novinarstvo. Nagrade dodeljuju Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) i Centralno-evropska inicijativa (CEI).

Propagandni servis u Mađarskoj

Viktorija Car, profesorka Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, rekla je da su joj novinari iz Mađarske nedavno rekli da je javni servis u toj zemlji postao čisto propagandni servis vlasti i vladajuće stranke, iako ga plaćaju svi stanovnici Mađarske.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend