27. okt 2018.

Javnim servisima četiri milijarde, ostalima 275 miliona RSD

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović izjavila je u Nišu da je Ministarstvo kulture i informisanja ove godine izdvojilo za osam konkursa za sufinansiranje medijskih projekata ukupno 275 miliona dinara, ocenivši da se radi o "skromnim sredstvima" s obzirom na to da u Srbiji postoji oko 2.300 medija.

„Sa druge strane mi imamo jedno veliko izdvajanje koje sigurna sam da utiče na to da za sve druge medije izdvajamo skromnu cifru, a to je i dalje budžetsko finansiranje javnih servisa. Ove godine je to bilo četiri milijarde dinara“, izjavila je Trifunović na sastanku sa predstavnicima grada Niša i niških medijskih kuća na kome je bilo reči o stanju lokalnih i regionalnih medija.

Trifunović je kazala da je izdvajanje za dva javna servisa veliko, jer je državna politika takva da su oni na vrhu liste prioriteta kada je reč o ostvarivanju javnog interesa u sferi javnog informisanja, a zbog slabe ekonomske snage našeg stanovništva koje ne može da izdvaja više za taksu od sadašnjeg iznosa.

„Trudićemo se da za narednu godinu obezbedimo što više para za medije, ali to ne obezbeđuje stabilno i dugoročno finansiranje lokalnih i regionalnih medija“, istakla je Trifunović.

Ona je kazala da je najveći problem to što Zakon o javnom informisanju i medijima ne prepoznaje značaj lokalnih i regionalnih medija u ostvarivanju javnog interesa u sferi javnog informisanja, a praksa pokazuje da je njihov značaj veliki.

„Glavna briga oko finansijske podrške lokalnim i regionalnim medijima, zapravo ostaje na lokalnim samoupravama. Ministarstvo će i ubuduće raspisivati konkurse za projektno sufinansiranje, ali cifra koja se izdvaja za to nije ni približno dovoljna za ovoliki broj medija“, rekla je Trifunović.

Kako je kazala Trifunović, Ministarstvo kulture i informisanja je proteklih godina putem konkursa za projektno sufinansiranje medija u Nišu izdvojilo 51,2 miliona dinara.

„Najviše sredstava dobili su Siti radio, preko sedam miliona dinara i Južne vesti, više od tri miliona dinara“, rekla je Trifunović.

Ona je podsetila da je Ministarstvo kulture i informisanja započelo izmenu Pravilnika o projektnom sufinansiranju medija jer se ispostavilo da je potrebna veća transparentnost i pravednija procedura kod konkursnog sufinansiranja.

„Ne mogu se očekivati suštinske izmene pravilnika. One će biti više formalne prirode, budući da moraju biti u okviru postojećeg Zakon o javnom informisanju i medijima“, istakla je Trifunović.

Izmene pravilnika, dodala je, trebalo bi da budu završene do naredne konkursne procedure. Načelnik niške Gradske uprave Ljubiša Janić rekao je na sastanku u Gradskoj kući da je od 2015. do sada Grad Niš izdvojio iz budžeta za sufinansiranje medijskih projekata 191 milion dinara i najavio da suma namenjena medijima naredne godine ne bi trebalo da bude manja od 60 miliona dinara.

Predstavnici medijskih kuća ocenili su da su lokalni i regionalni mediji u Nišu u teškom ekonomskom položaju i predložili da se uvede obaveza lokalnim samoupravama da izdvajaju najmanje jedan odsto za sufinansiranje medijskih projekata.

Predloženo je takodje da grad Niš raspiše poseban konkurs za televizijske projekte i projekte ostalih medijskih kuća, zbog različite visine troškova proizvodnje medijskih sadržaja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend